Teema 4: Tietovarannot ja tutkimustieto avoimesti kaikkien käyttöön


Yhteiskunnan digitalisoituminen parantaa tuottavuutta ja tehokkuutta hallinnossa, yritystoiminnassa ja kansalaisten arjessa. Hyötyjen kasvattamiseksi tarvitaan yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä, innovatiivisia julkisia hankintoja ja uusien menetelmien käyttöönottoa. Digitaalisen tiedon prosessien tulee olla yhtenäisiä ja yhteensopivia julkisen sektorin sisällä sekä julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välillä.

Tietovarantojen hallintajärjestelmien on tarjottava yhtenäisiä rajapintoja ja samalla turvattava tiedoille riittävä suoja. Sähköisessä asioinnin on sopeuduttava erilaisiin käyttöympäristöihin ja hyödynnettävä muiden tietovarantojen sisältöä hallitusti ja turvallisesti. Tietopalveluiden on mahdollistettava helppo pääsy tietoon erilaisten käyttäjien tarpeita vastaavasti. Tietovarantomme ja -palvelumme tulee kytkeä osaksi sähköisten palveluiden infrastruktuuria – palveluväylää.

Sähköisten asiointijärjestelmien käytettävyys on suoraan riippuvainen taustalla olevien tietovarantojen dokumentoinnista, ajantasaisuudesta, laadusta ja eheydestä. Yhä laajempi osa tietovarannoista tuodaan avoimesti saataville uusio- ja jalostuskäyttöä varten. Hallinnon on tuettava uusiokäyttöä ylläpitämällä toimivia tietopalveluita ja määrittelemällä selkeät avoimen tiedon ja tietopalvelun käyttöehdot. Raja rajoitetusti käytettävissä olevan viranomaistiedon ja avoimen tiedon välillä on pidettävä selkeänä. Julkishallinnon yhteistyön tiivistyessä tietoteknistä infrastruktuuria ja tietovarantoja keskitetään. Osasta tietovarannoista muodostetaan vaiheittain osa Euroopan laajuista virallista rekisterikokonaisuutta.

Paikkatietotekniikan arkipäiväistyminen ja mobiililaitteiden yleistyminen lisäävät paikkatietoaineistoihin kohdistuvia laatu- ja yhteensopivuusvaatimuksia. Viranomaisten hallussa olevien paikkatietojen hallintaan liittyvät toiminnalliset, palvelu- ja standardointivaatimukset ohjaavat kansallista kehittämistä. Valtakunnallisen maastotietojärjestelmän teknistä monikäyttöisyyttä kehitetään ja sen asema kansallisena perustietovarantona vahvistetaan lainsäädännössä. Sää- ja vesitietopalveluja kehitetään mobiililaittein käytettäväksi vesitilannepalveluksi.  Paikkatietotekniikan hyödyntämistä luonnonvarojen käytön hallinnassa, hallintoprosesseissa ja elintarvikeketjun kehittämisessä tehostetaan.

Ruokajärjestelmään ja uusiutuviin luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi ja biotalouden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan ennakoivaa, korkeatasoista ja monitieteistä tutkimusta sekä kansainvälistä yhteistyötä. Tutkimukselle ja siihen perustuvalle osaamiselle ja innovaatioille on kasvava kysyntä elinkeinojen kehittämisen ja päätöksenteon tarpeisiin. Suomella on kansainvälisesti ainutlaatuisen mittavat ja laadukkaat luonnonvaroja koskevat tietovarannot, joita voidaan hyödyntää huomattavasti laajemmin ja tehokkaammin. Tiedon hankintaa voidaan tehostaa hyödyntämällä uutta tekniikkaa. Tutkimuslaitoskentässä tehdyt rakenteelliset uudistukset mahdollistavat tehokkaan tiedon jalostamisen päätöksenteossa tarvittaviksi työkaluiksi ja nykyaikaisiksi palveluiksi. 

Kommentoimaan pääset tekstin alta tai voit myös lähettää kommenttisi sähköpostilla: tiedotus@mmm.fi

Tietovarantomme ja palvelumme kytketään osaksi sähköisten palveluiden kansallista infrastruktuuria – palveluväylää.

Tietovarantojen uusiokäyttöä tuetaan ylläpitämällä toimivia standardeja tietopalveluita ja määrittelemällä selkeät avoimen tiedon käyttöehdot.

Valtakunnallisen pakkatietoinfrastruktuurin perustana olevan maastotietojärjestelmän teknistä monikäyttöisyyttä kehitetään ja sen rooli yhtenä kansallisena perustietovarantona vahvistetaan lainsäädännössä.

Paikkatietotekniikan hyödyntämistä luonnonvarojen käytön hallinnassa, hallintoprosesseissa ja elintarvikeketjun kehittämisessä tehostetaan.

Ruokajärjestelmään ja uusiutuviin luonnonvaroihin liittyvä tutkimus ja innovaatiot muodostavat perustan tulevaisuuden biotaloudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti