Ruoka on globaalia liiketoimintaa. Elintarvikkeet,
raaka-aineet, eläimet ja tuotantopanokset liikkuvat kiihtyvällä vauhdilla
maasta ja maanosasta toiseen, mistä väistämättä seuraa haasteita ja
ongelmiakin. Tuore elintarviketurvallisuusselonteko kertoo ruokaan liittyvistä
uhista. Suomessa elintarviketurvallisuustilanne on hyvä ja vakaa.
Hallitus hyväksyi toukokuun
puolivälissä eduskunnalle kerran vaalikaudessa annettavan
elintarviketurvallisuusselonteon. Selonteossa kuvataan
elintarviketurvallisuuden muutostekijöitä ja nykytilaa sekä lähivuosien
haasteita, joiden pohjalta esitetään tavoitteet ja toimenpiteet.
Elintarviketurvallisuuden
haasteet on selonteossa ryhmitelty globalisaation, verkottuneen
elintarvikeketjun ja ravitsemuksen aiheuttamiin haasteisiin ja uhkiin.
Globalisaatioon haasteet liittyvät elintarvikealan lisääntyvään rikollisuuteen,
kotimaisen tuotannon turvaamiseen sekä lainsäädäntökehitykseen.
− Rikollisuus näyttäytyy
lisääntyvinä petoksina, väärennöksinä ja valheellisina tuotetietoina.
Kotimainen elintarviketuotanto ja -turvallisuus varmistetaan turvaamalla
elintarviketurvallisuuden hyvin korkea taso jatkossakin, mikä samalla voi
vahvistaa tuotteidemme vientimenekkiä, elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi maa- ja
metsätalousministeriöstä sanoo.
Elintarvikealan toimintaa ja
kauppaa sääntelevät monet kansainväliset säädökset ja standardit. Niemen mukaan
tästä syystä lainsäädäntötyön painopistettä tulisi siirtää kansalliselta
areenalta kansainväliselle.
Pitkät ketjut vaikeuttavat alkuperän jäljittämistä
Selonteossa todetaan, että
lyhyestä ja mutkattomasta elintarvikeketjusta on kiihtyvästi siirrytty pitkään
ketjuun, joka monisäikeisen rakenteensa puolesta muistuttaa enemmän verkkoa
kuin ketjua. Verkottuneen elintarvikeketjun haasteet liittyvät muun muassa
jäljitettävyyteen, toimijavastuun hämärtymiseen sekä verkkokaupan heikkoon
valvottavuuteen.
− Esimerkiksi
lihatuotannossa yleistynyt tapa vasikkakasvatuksen jaksottamiseen useammille
tiloille lisää eläinten riskiä sairastua tartuntatauteihin. Se taas lisää
eläinlääkkeiden käyttöä ja viime kädessä kaikille eläimille sekä ihmisille
haitallista antibioottiresistenssiä, kertoo eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm maa- ja
metsätalousministeriöstä. − Toisaalta erikoistuminen yhteen tuotantovaiheeseen
antaa mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen ja sitä kautta parempaan
riskinhallintaan, hän jatkaa.
Suurin huoli ylipainoinen nuoriso
− Ravitsemus on yhä tärkeämpi
osa elintarviketurvallisuutta. Globaalit ruokajärjestelmän muutokset ja
kuluttajan käyttäytyminen vaikuttavat niin elintarviketurvallisuuteen kuin kansanravitsemukseenkin, Niemi toteaa. −
Ravitsemus- ja terveyskysymykset olisikin aina otettava huomioon
ruokapoliittisissa päätöksissä.
Selonteon perusteella suurin
elintarviketurvallisuushuoli liittyy ravitsemukseen: lapset ja nuoret lihovat
liikaa, sillä he syövät huonosti ja liikkuvat vähän. − Aikuisväestön lihomisen
lisääntyminen tuntuu pysähtyneen, joskin muutoksen pysyvyydestä on vielä
liian aikaista lausua mitään varmaa. Huolta
aiheuttaa aikuisten veren kolesteroliarvojen ja verenpaineen nousu, joka
ilmeisesti on seurausta muotidieeteistä. Tällä on suoranaisia vaikutuksia
suomalaisten sydäntautikuolleisuuteen, ellei trendi oikene, Hielm toteaa.
Suomen
elintarviketurvallisuuden tila on biologisten ja kemikaalivaarojen suhteen
vakaa, eikä suurempia muutoksia ole tullut kolme vuotta sitten annetun
edellisen selonteon jälkeen.
Lisätietoja maa- ja
metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja
Veli-Mikko Niemi, p. 0295 16 2479
eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm, p. 0295 16 2305
sähköpostit
muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi
eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm, p. 0295 16 2305
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti