Herkkujen Suomi -tapahtumassa muutama viikko sitten pari sataa kuluttajaa vastasi maa- ja metsätalousministeriön luomuaiheiseen kyselyyn. Kyselyn vastauksista voi havaita, että
luomupakkauksissa olevia luomumerkkejä tunnetaan huonosti. Kotimainen
aurinkomerkki tuntuu olevan tunnetumpi kuin EU:n lehtimerkki. Yleisestikin
tietämys luonnonmukaisesta tuotantotavasta on vielä aika vähäistä.
Kysyimme, millaista tietoa vastaajat haluaisivat saada
luomusta. Vastaukset vaihtelivat paljon, mutta joukosta erottui muutamia keskeisiä
asioita. Eniten haluttiin tietoa luomuruoan alkuperästä ja tuottajista.
Vastauksista välittyi lievä epäluulo ulkomaalaista luomua kohtaan. Myös
puolueetonta ja asiallista tietoa tuotanto- ja valmistustavoista kaivattiin.
Kuluttajat kertoivat haluavansa saada markkinoille paljon
uusia luomutuotteita. Useimmat halusivat enemmän vihanneksia, hedelmiä ja
marjoja. Myös meijerituotteita, broileria ja muuta lihaa sekä luomukalaa kaivattiin
markkinoille. Muutamat kaipasivat erikoistuotteita, kuten gluteenittomia ja
laktoosittomia luomutuotteita.
Luomuvalvonta askarruttaa kuluttajaa
Kolme neljästä haluaisi ostaa luomuruokaa ennen kaikkea
tavallisesta lähikaupasta, jossa yleensäkin asioidaan. Kuudesosa vastaajista
ostaisi luomuruokaa suoraan tuottajalta taikka torilta. Lähes kaikki kertoivat
syövänsä luomuruokaa kotona. Noin viidesosa kertoi syövänsä luomuruokaa
työpaikalla tai koulussa ja kuudennes ravintolassa.
Paitsi vastauksia, kyselyllä saatiin aikaan myös monia
kiinnostavia keskusteluja luomuruoasta. Samalla vastaajat joutuivat miettimään
myös omaa suhdettaan luomuruokaan. Keskustelu kuluttajien kanssa oli
kiinnostavaa. Esille tuli, että ilmeisesti ruokaskandaalien vuoksi muutamat
epäilivät, että luomuruokana myydään myös sellaisia tuotteita, joita ei ole
tuotettu luomusäädösten mukaisesti.
Kyselyssä saatiin kuvaa kuluttajien tietämyksestä ja
toiveista. Näitä käytetään hyväksi hallituksen luomualan kehittämisohjelman
toimeenpanossa. Ne ovat hyvä pohja etenkin kuluttajatiedottamista
suunniteltaessa.
Teksti: Leena Seppä
Kirjoittaja toimii
maa- ja metsätalousministeriössä maatalousylitarkastajana ja vastaa
luomuohjelman koordinoinnista.
Hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat olivat esillä Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla elokuun lopulla. Ohjelmia koordinoivilla maa- ja metsätalousministeriön virkamiehillä Leena Sepällä ja Kirsi Viljasella oli järjestöteltassa oma osasto, jossa käytiin keskustelua aiheen tiimoilta.
Hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat olivat esillä Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla elokuun lopulla. Ohjelmia koordinoivilla maa- ja metsätalousministeriön virkamiehillä Leena Sepällä ja Kirsi Viljasella oli järjestöteltassa oma osasto, jossa käytiin keskustelua aiheen tiimoilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti