Kymmenen
prosenttia Suomen viljelyspinta-alasta tuottaa luomua. Tavoitteena on
saada määrä kaksinkertaistettua vuoteen 2020 mennessä.
–
Uskon tähän tavoitteeseen, mutta tekijöitä tarvitaan. Suomalaiset
kuluttavat vuosittain vain 13 euroa luomuruokaan, kun esimerkiksi
Tanskassa summa on paljon suurempi, kertoo maa- ja
metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Jaana Husu-Kallio, Minna Nurro (II oik.), Leena Seppä ja Timo Erkkilä keskustelivat luomusta Pekka Väisäsen johdolla. |
Luomun
eteen on kuitenkin tehtävä työtä joka taholla. Viljelijöiltä vaaditaan
uuden opettelua, yrityksiltä sitoutumista ja kaupalta vastuuta
luomutuotteiden saattamisessa kuluttajille. Lapualaisen
luomuviljatilallisen Timo Erkkilän mukaan luomuun kannattaa satsata, vaikka siirtyminen luomutuotantoon vaatii työtä.
– Luomutuotannon kasvu vaatii kaikkien tahojen skarppaamista, Pro Luomu ry:n tiedottaja Minna Nurro painottaa.
Hallituksen luomuohjelma valmistui toukokuussa, ja syksyllä valmistuvassa maatalousohjelmassakin luomu on huomioitu.
-
Luomuohjelman toimenpiteitä on jo toteutettu. Seuraavaksi tulisi
keskittyä suuriin asioihin, kuten elintarvikehankintojen neuvontaan.
Myös kuluttajat tarvitsevat tietoa luomusta ja luomutuotteiden
merkintätavoista, kertoo Luomualan kehittämisohjelman parissa
työskentelevä maatalousylitarkastaja Leena Seppä.
Teksti: Saara Pietilä
Kuva: Emilia Rodriguez
Kuva: Emilia Rodriguez
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti