Maa- ja
metsätalousministeriön Laatuketjun grilliteltalla keskusteltiin tänään muun
muassa siantuotannosta. Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry on vuodesta 2003
alkaen koonnut sikojen terveysluokitusrekisteriä.
–Käytännössä järjestelmä
toimii niin, että eläinlääkäri käy sikatiloilla säännöllisesti, kirjaa ylös
tiettyjä asioita ja laittaa ne verkkoon. Näin meillä on online-tietoa sikatilojen
tilanteesta, ETT-yhdistyksen toiminnanjohtaja eläinlääkäri Pirjo Kortesniemi kertoo.
Ilmajokelainen
sianlihatuottaja Antti Nikkola pitää
järjestelmää toimivana.
–Tarkastuskäyntejä ei tehdä
poliisimeiningillä. Silloin ollaan väärillä vesillä, jos tarkastuksia pitää
kyttäyksenä. Kun eläin voi hyvin, se myös tuottaa paremmin. Meillä käy eläinlääkäri
kahden kuukauden välein, jolloin saamme opastusta sikojen entistä parempaan
hoitoon.
Kortesniemen mukaan koko sikaketju puhaltaa yhteen hiilen.
–Tämä on auttanut kitkemään joitain eläintauteja kokonaan pois Suomesta.
Vastuullisuuspäällikkö Eeva Juva, toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi ja sianlihatuottaja Antti Nikkola korostivat jäljitettävyyden merkitystä sianlihatuotannossa. |
Syksyllä sertifioidaan myös sianlihatuotannon
laatujärjestelmä, jossa ulkopuolinen taho käy varmistamassa tilojen toimintatavat.
Kortesniemen mukaan tällä tavoin parannetaan tuotannon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä
sekä toisaalta löydetään toiminnan kehityskohteita.
Sianlihan jäljitettävyyttä on
jo parannettu monin tavoin.
–Esimerkiksi Atrian
lihapakkauksista näkee, millä tilalla liha on tuotettu. Tämä parantaa
kuluttajan luottamusta ja uskoa siitä, mistä liha on oikeasti peräisin, Atrian
vastuullisuuspäällikkö Eeva Juva
kertoo.
Sianlihatuottaja Nikkola
toivookin, että kuluttajat olisivat kiinnostuneita ruoan alkuperästä.
–Olisi hienoa, jos kuluttaja
miettisi kaupassa hetken, mitä elintarvikepakkauksessa lukee, sillä kotimainen
ruoka tuo leivän pöytään monelle suomalaiselle.
Teksti: Saara Pietilä
Kuva: Emilia Rodriguez
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti