torstai 4. heinäkuuta 2013

Kuluttaja on lähiruuan kuningas


Farmarin toisena päivänä Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun grilliteltalla kuultiin Simo Rallin laulujen lisäksi asiaa lähiruuasta. Lähiruoka on paikallista, oman maakunnan alueella tuotettua ruokaa.

Päivän aikana kävi selväksi, että kuluttajan rooli lähiruokaketjussa on tärkeä.
–Kuluttaja on ruokaan liittyen kuningas. Jokapäiväisillä päätöksillä voi vaikuttaa, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vakuuttaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen korosti kuluttajan oikeutta tietää ruokansa alkuperästä.
–Myös suurten toimijoiden jäljitettävyyttä kehitetään, Koskinen kertoo.

Sekä Husu-Kallio että Koskinen totesivat, että lähiruokatuottajien lisäksi myös suurempia toimijoita tarvitaan.
–Kuluttajalla tulisi olla vapaus valita, ja siksi myös lähiruokakauppoja tulisi olla pienilläkin paikkakunnilla, Husu-Kallio sanoo.

Silakkayrittäjä Johanna Ala-Mattinen ja kansliapäällikkö
Jaana Husu-Kallio maistelivat kotimaisia silakoita.

Myös MMM:n Luonnonvarat-osastolla pohdittiin lähiruuan merkitystä ja tulevaisuutta.
–Lähiruoka on nyt nosteessa, mutta sen suosiolla myös ratsastetaan väärin. Toimijoiden on otettava vastuu lähiruuan maineesta, MMM:n lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen painottaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton toiminnanjohtaja Antti Sahi oli samaa mieltä. Ihmiset ovat luulleet syövänsä lähiruokaa, vaikka suuhun on laitettu jotain aivan muuta kuin lähellä jalostettua ruokaa.
–Lähiruuan alkuperä on pidettävä mielessä. Kuluttajille on kerrottava, mitä se on. Hämäräperäisiä merkintöjä ei saa käyttää.
 
MMM:n viestintäjohtaja Pekka Väisänen haastatteli
lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljasta ja toiminnanjohtaja Antti Sahia. 
Sekä Viljanen että Sahi tunnustavat, että tarvitaan entistä enemmän erilaisia lähiruokatuotteita, koska kuluttajia on erilaisia.
–Tarvitsemme ehdottomasti lisää lähiluomuleipää. Olemme leipäkansaa karppauksen aiheuttamasta villityksestä huolimatta, Viljanen sanoo.

Miksi sitten ihmiset valitsevat lähiruuan mieluummin toisen ruuan sijaan?
–Ihmiset kokevat, että se on aitoa. Siinä on raikkautta Suomen luonnosta, Viljanen kuvailee.

Teksti: Saara Pietilä ja Emilia Rodriguez
Kuva: Emilia Rodriguez ja Aija Rahikainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti