Luomu- ja lähiruoan sekä super- ja rawfoodin kaltaisten elintarvikkeiden
kysyntä sekä elintarvikkeiden alkuperään liittyvän tiedon tarve on kasvanut.
Myös käsittelemättömän
maidon terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat askarruttavat kuluttajia.
Maa- ja metsätalousministeriö on vastannut kuluttajien toiveisiin
raakamaidon myymisen helpottamiseksi muuttamalla lainsäädäntöä ja lisäämällä
kuluttajien turvallisuutta. Vuoden alusta voimaan tulleen asetuksen mukaan raakamaitoa saa nyt myydä suoraan tiloilta
nykyistä enemmän ilman tilan laitoshyväksyntää. Samalla myyjän on informoitava
ostajaa entistä paremmin.
Terveyttä
edistäviä aineosia vai turhaa riskinottoa?
Kaupan kylmäkaapista
käteen tarttuva purkkimaito on yleensä homogenisoitua ja kuumennuskäsiteltyä,
eli pastöroitua raakamaitoa. Kuumennuskäsittelystä riippuen pääosa maidon
mikro-organismeista tuhoutuu, entsyymit muuttuvat
tehottomiksi ja se saa maidossa aikaan kemiallisia muutoksia. Käsittely tuhoaa kaikki
tautia aiheuttavat
mikro-organismit. (Evira 2012)
Käsittelemättömän maidon, eli raakamaidon, jota myös tinkimaidoksi ja tilamaidoksi
kutsutaan, puolustajien
mielestä lämpökäsittely hävittää raakamaidon mahdolliset terveysvaikutteiset ja
harmittomat entsyymit. Monet laktoosi-intolerantit kertovat niin
ikään saavansa raakamaidosta meijerikäsiteltyä maitoa vähemmän oireita. Suurin syy raakamaidon
käyttöön on Eviran kyselyn mukaan kuitenkin sen maku.
Belgialainen tutkijaryhmä julkaisi viime vuonna kansainvälisessä
tieteellisessä Food Control -lehdessä raportin
Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits raakamaidon mahdollisista
riskeistä ja hyödyistä (EUFIC 2013). Raportin mukaan maidon mikrobit
tuhoava lämpökäsittely ei tutkitusti muuta raakamaidon ravintoarvoja, eikä
vaikuta laktoosi-intoleranssin oireisiin. Sen
sijaan raportti painottaa raakamaidon olevan mikrobiologiansa vuoksi riskituote.
Elintarviketurvallisuusvirasto
Eviran mukaan tärkeimmät suomalaisen raakamaidon elintarviketurvallisuusriskit
ovat EHEC-,
Listeria monocytogenes-, salmonella- ja kampylobakteerit, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia ja
jälkitauteja. Bakteerit
ovat vaarallisia etenkin riskiryhmille, eli pikkulapsille, vanhuksille,
raskaana oleville ja henkilöille, joilla on jokin vakava perussairaus. Riskiryhmään
kuuluville ei suositella raakamaidon nauttimista lämpökäsittelemättömänä. Suomessa
on raportoitu vuosina 1997–2012 yhteensä kymmenen raakamaidosta tai sen
tuotteesta saatua epidemiaa. Viimeisin epidemia on kahden vuoden takaa, kun viisi
lasta sairastui vakavasti saatuaan EHEC-tartunnan (Evira 2014).
Kuluttajaa on informoitava
kirjallisesti
Raakamaidon myymiseen liittyvää byrokratiaa on pyritty vähentämään ja
toimijoiden ehtoja on yhtenäistetty. Raakamaitoa on voinut myydä vuoden alusta
alkaen enintään 2500 kiloa vuodessa suoraan tilalta kuluttajalle osana
alkutuotantoa, ilman laitoshyväksynnän hakemista. Suurempien raakamaitomäärien
myyntiin tarvitaan ilmoitus elintarvikehuoneistosta. Raakamaitoa voi
periaatteessa myös myydä tilan ulkopuolella, esimerkiksi kaupassa, mutta
silloin se täytyy käsitellä hyväksytyssä laitoksessa. Käytännössä
tämä tarkoittaa maidon pakkaamista.
– Tilalta lähtenyt raakamaito muuttuu alkutuotteesta elintarvikkeeksi, jota
koskevat EU:n lainsäädännön mukaiset lopputuotteen
elintarviketurvallisuusvaatimukset, kertoo MMM:n elintarviketurvallisuusjohtaja
Veli-Mikko Niemi.
Vaikka raakamaitoa olisikin käsitelty oikein
tuotantopaikassa, sitä tulisi säilyttää oikeissa oloissa myös kotona.
Raakamaidon säilytyslämpötila on korkeintaan+ 6 °C astetta, huoneenlämmössä
maito säilyy enintään kaksi tuntia. Raakamaidon myyjän on uuden asetuksen
mukaan huolehdittava elintarviketurvallisuudesta ja kuluttajan informoinnista
antamalla ostajalle kirjallisesti tietoa maidon säilytyslämpötilasta ja
-ajasta. Tiedoissa tulee käydä myös ilmi, että raakamaitoa ei saa antaa
riskiryhmille.
Suomalaisten geenivirhe
maidonjuonnin evoluution tulos
Ihminen on ainoa nisäkäs, joka juo vielä
aikuisenakin maitoa. Suomalaiset ovat siinä mielessä onnekkaita, että vaikka
suurin osa maailman ihmisistä on laktoosi-intorelantteja, on suurimmalla osalla
suomalaisista evoluution seurauksena
kehittynyt DNA-mutaatio, jonka ansioista he sietävät aikuisenakin
maitotuotteita (Enattah ym. 2002).
Suomalainen juo keskimäärin noin 130 litraa maitoa vuodessa. Viimeisten 60
vuoden aikana maidon kulutus on kuitenkin vähentynyt (Tike/Maataloustilastot
2012). Luomu on löytänyt tiensä vähitellen myös kauppojen maitohyllyihin. Mahdollisimman luonnonmukaista maitoa havittelevan kannattaa
kuitenkin kysellä luomuraakamaidon perään, sillä raakamaito ei automaattisesti tarkoita
sitä, että se olisi luonnonmukaisesti tuotettua.
Eviran tutkimuksen (2012) mukaan on selvää, että
meijerikäsittely muuttaa maidon koostumusta ja ominaisuuksia niin
positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Koska kaikkia maidon pienimpiä
aineosia ei kuitenkaan ole vielä tunnistettu, ei voida sanoa vielä tarkkaan
mitä kaikkea lämpökäsittelyn aikana maidossa oikein tapahtuu.
”Kaiken kaikkiaan raakamaidon
käyttöön liittyy hyötyjä, joiden vuoksi raakamaitoa voisi suositella käsitellyn
maidon sijaan juotavaksi. Valitettavasti kolikon kääntöpuolella on raakamaidon
mikrobiologinen vaara.”
Halutessaan kukin voi
kokeilla itse, vaikuttaako raakamaito olotilaan erilailla, pitäen kuitenkin mielessään
raakamaidon riskit. Tarvittaessa on hyvä jutella oman lääkärin kanssa.
Terveelliseen
ruokavalioon pyrkivän kannattaa ottaa huomioon uudet, kansalliset
ravitsemussuositukset. Ne kehottavat käyttämään rasvattomia ja vähärasvaisia
maitotuotteita, sillä maidon luontaisesta rasvasta suurin osa on tyydyttynyttä
rasvaa. Raakamaitoon ei myöskään lisätä välttämätöntä D-vitamiinia, toisin kuin
moniin meijerimaitoihin.
On hyvä, että kuluttajien toiveita kuunnellaan ja niihin vastataan. Raakamaidon
myyntirajoituksissa on kyse tasapainoilusta yksilön suojelun ja vapauden välillä.
Toivottavasti raakamaidon haitoista ja hyödyistä saadaan lähitulevaisuudessa
yhä tarkempaa tutkimustietoa. Kuluttajat kuitenkin viime kädessä päättävät,
mitä kaupan hyllyltä löytyy.
Raakamaidon uudet säännökset. Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 27.9.2013
Usein kysyttyä raakamaidosta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Usein kysyttyä raakamaidosta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Teksti: Mari Keski-Nisula
Kuva: MMM
kuva-arkisto
Lähteet:
(2002). Identification of
a variant associated with adult-type hypolactasia. Nature Genetics 30: 233-237.
Viitattu 7.2.2014. http://www.nature.com/ng/journal/v30/n2/abs/ng826.html
European Food
Information Council EUFIC (2013). Consumption of raw poses a realistic and
unnecessary health threat. Viitattu 5.2.2014. http://www.eufic.org/page/en/show/latest-science-news/page/LS/fftid/Consumption_raw_milk_realistic_unnecessary_health_threat/
Maataloustilastot
(2013). Ravintotase.
Ravintotase 2012 ennakko ja 2011 lopulliset tiedot. Viitattu 2.2.2014. http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/14
Raakamaito
ja ruokamyrkytykset (2014). Evira. Viitattu 3.2.2014. http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista+saatavat+elintarvikkeet/maito/raakamaito+ja+ruokamyrkytykset/
Suomessa
tuotetun raakamaidon biologiset vaarat (2012). Eviran tutkimuksia 4/2012.
Viitattu 3.2.2014. www.evira.fi/files/products/1365138090423_tutkimus_4_2012_web_raakamaito_korjattu_040413.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti