keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Luomu mukana uudessa maaseutuohjelmassa

Maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksikön päällikkö Taina Vesanto johtaa yksikköä, joka vastaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Maaseutuohjelma vuosille 2014–2020 sisältää myös luomun tuen.

Maaseutuohjelma 2014–2020 käsiteltiin valtioneuvostossa 24.4.2014, ja nyt ohjelma on Euroopan komission käsiteltävänä. Uusi ohjelma on näillä näkymin käytössä kokonaisuudessaan vuodesta 2015 alkaen. 

Luomu nousee entistä selkeämmin esiin ohjelman kokonaisuudesta.
– Uudella ohjelmakaudella luomu on kokonaan oma toimenpiteensä, jonka määrärahatarpeen arvioinnille hallituksen luomuohjelma on antanut tavoitetasot. Siirtymävuonna 2014 luomu on vielä osa ympäristötukia, mutta vuodesta 2015 alkaen omana toimenpiteenään, Vesanto kertoo.

Maaseutuohjelma mahdollistaa sekä valtakunnalliset että alueelliset kehittämishankkeet. Ohjelman avulla edistetään tuottajien välistä yhteistyötä, minkä ansioista luomutuotteita on paremmin saatavilla. Ohjelmasta löytyy välineitä edistää luomua toiminnan kaikissa vaiheissa.

Maaseudun kehittämisyksikön päällikkö Taina Vesanto

– Maaseutuohjelma tarjoaa 
luomulle useita mahdollisuuksia koulutuksesta ja tilatason neuvonnasta alkutuotannon tukemiseen ja yritystukiin. Kannattaa vierailla Maaseutu.fi-sivustolla. Sieltä löytyy paljon tietoa ohjelmasta ja sen mahdollisuuksista, 
Vesanto kertoo.





Ohjelman tavoitteena luoda kilpailukykyä ja hyvinvointia maaseudulle

Uuden ohjelman käynnistyminen vaatii vielä kovasti työtä niin ministeriössä, ohjelman toimeenpanoa valmistelevassa Maaseutuvirastossa kuin alueilla. Vuoden 2014 loppuun mennessä maaseutuohjelman puitteissa käynnistetään neuvojien valinta, tehdään kansalliseen lainsäädäntöön liittyviä päätöksiä ja nimitetään ohjelman toimintaan liittyviä elimiä, kuten seurantakomitea.

Myös uuden maaseutuverkoston rakentaminen on käynnissä parhaillaan. Koulutus ja viestintä ovat edelleen keskeistä maaseutuverkoston toimintaa.

– Maaseutua tulee kehittää kokonaisvaltaisesti, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elinvoimaiselle maaseudulle saadaan houkuteltua uusia asukkaita, jos siellä on toimivat verkkoyhteydet ja kyläkoulut lapsille, Vesanto painottaa.

Hyvä laatu koukuttaa

Vesanto on vuosien mittaan työskennellyt monien luomuun liittyvien asioiden parissa. Vesannon nykyisessä tehtävässä keskeinen on Maaseudun kehittämisohjelma, josta rahoitetaan luomua.

– Ensimmäisessä luomuseminaarissa olin jo opiskeluaikoina kymmeniä vuosia sitten. Sen jälkeen olen ollut luomun kanssa tekemisissä melkein jokaisessa työtehtävässäni. Aluksi luomusektori oli melko pieni, muutamien uranuurtajien varassa oleva ala. Vähitellen siitä on tullut nykyinen, kuluttajavetoinen ja suurempien yksiköiden toimintatapa.

Aiemmin Vesanto on toiminut ministeriössä mm. markkinapolitiikkayksikön päällikkönä. Tällöin rahoitettiin muun muassa luomun menekinedistämistoimia, päätettiin luomun neuvontarahoista ja valmisteltiin hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmia.

– Eri yksiköiden tehtäväkentät ja työvälineet ovat erilaiset, mutta strateginen tavoite luomutuotannon edistämiseksi on sama. Eli samaa tavoitetta kohti mennään, mutta työkalupakki eroaa, Vesanto kuvaa.

Näkyykö luomu myös luomukonkarin kotona? Vesannon mukaan luomukananmunat ovat kuuluneet perheen ruokavalikoimaan jo pitkän aikaa. Lisäksi hän ostaa luomuna hiutaleita ja leipää.

– Sekä luomun että lähiruoan suhteen uskon vahvasti siihen, että hyvä koukuttaa. Kun kerran maistaa hyvää, ei enää huonoon ole paluuta. Tästä tulee myös tavoite tuotannolle. Maun ja laadun pitää olla kohdallaan, silloin löytyy myös asiakaskuntaa, Vesanto tuumii.

Lisätietoja maaseutuohjelmasta www.maaseutu.fi/maaseutu2020

Teksti: Jari Yli-Heikkilä, korkeakouluharjoittelija, MMM
Kuva: Jussi Altonen, viestintäharjoittelija, MMM


Tutustu myös muihin luomun parissa työskenteleviin Luomukasvo-sarjan aiemmista jutuista.  http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luomu/Luomukasvo.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti