Hallituksen reilu vuosi
sitten julkaiseman Lisää luomua! - luomuohjelman tavoitteena on lisätä luomutuotantoa kulutusta vastaavaksi, monipuolistaa
luomutuotteiden valikoimaa ja parantaa luomuruoan saatavuutta kaupan ja
ammattikeittiöiden kautta.
Eräs numeerisista tavoitteista on kasvattaa luomuviljelty
pinta-ala 20 prosenttiin Suomen peltoalasta. Tavoite ylittyy jo Kainuussa (24,2
%) ja Pohjois-Karjalassa (20,2 %). Miten muut maakunnat pärjäävät, selviää Eviranluomuvalvontatilastoista.
Pari vuotta sitten maa- ja metsätalousministeriö tilasi TNS
Gallupilta selvityksen luomutuotannon kehitysnäkymistä. Sen mukaan eniten
kiinnostusta luomutuotantoon siirtymiseen oli lammas- ja emolehmätiloilla (33
ja 29 %). Alueellisesti eniten
kiinnostusta oli Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kaikista
tiloista 14 % oli kiinnostunut luomukasvinviljelystä.
Tuotteiden parempi hinta, parempi kannattavuus, pienemmät
tuotantokustannukset, ekologisuus, kasvava luomutuotteiden kysyntä ja
kasvintuotannossa mahdollisuus luopua tavanomaisista torjunta- ja
lannoiteaineista olivat syitä luomukiinnostukselle. Jos puolet kiinnostuksensa
luomuun ilmoittaneista siirtyisi luomutuotantoon, luomupeltoala vuonna 2016
olisi 17 prosenttia ja luomutilojen
osuus maatiloista 15 prosenttia.
Parhaillaan on tekeillä selvitys viljelijöiden tämänhetkisestä
kiinnostuksesta luomutuotantoon, kun EU:n maatalousuudistus on tiedossa. Ennakkotietoja
selvityksestä kuullaan maa- ja metsätalousministeriön ja Pro Luomu ry:n
tiedotustilaisuudessa Helsingin Pääpostissa kesäkuun 10. päivänä.
Teksti: Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
TIEDOTUSTILAISUUS: Kannustaako uusi ohjelmakausi
luomutuotantoon?
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014–2020
linjaa maatalouden harjoittamisen perusedellytykset maassamme lähivuosiksi.
Luomutuotannon edistämiseen on ohjelmassa varattu noin 50 miljoonaa euroa per
vuosi; valtaosa tästä summasta käytetään luomutilojen suoriin tukiin.
Muuttuvatko
luomutilojen toiminnan taloudelliset edellytykset uudella ohjelmakaudella? Miten
eri tuotantosuuntia tuetaan, ja eroaako tuki alueen mukaan? Houkutteleeko luomu
lisää viljelijöitä niin, että hallituksen tavoite 20 prosentin luomualasta
vuonna 2020 on lähelläkään toteutumista?
Vastauksia ja valistuneita arvauksia muun muassa näihin
kysymyksiin tarjoillaan tiistaina 10.6.2014 klo 11 alkavassa tiedotustilaisuudessa
Pääpostissa Helsingissä. Tarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautumista viimeistään
4.6.2014 sähköpostilla: info@proluomu.fi
Tiedotustilaisuuden
ohjelma
Aika: tiistai 10.6. klo 11.00–13.30
Paikka: Pääposti/Postimestari (Mannerheiminaukio 1 B)
11.00 Kevyt luomulounas
11.30 Tilaisuuden avaus, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja
metsätalousministeriö
11.45 Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä
luomuun? toimitusjohtaja Anne Kallinen,
TNS Gallup Elintarviketieto
12.15 Miten maatalouden tukiuudistus vaikuttaa luomutuotantoon erilaisilla
tiloilla; kannustaako luomuun vai ei? tutkija Kauko Koikkalainen, MTT
12.45 Kotimaisen luomutuotannon merkitys
luomumarkkinoiden kasvulle, valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, SOK
13.00 Keskustelua ja kysymyksiä
13.30 Tilaisuus päättyy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti