Maa- ja kotitalousnaiset tarjoavat kouluikäisille suunnattuja ruokaratoja. Toimintaratojen avulla koululaisille voidaan opettaa oivaltavalla ja kiinnostavalla tavalla hyvästä ruuasta ja ravitsemuksesta. Tavoitteena on tartuttaa ruokailoa ja -intoa koululaisille!
Kuva: Tomi Auersalmi |
tapahtumat ovat alkujaan maa- ja metsätalousministeriön rahoittamissa hankkeissa syntyneitä toimintamalleja. Toimintamallit on nyt tuotteistettu palveluiksi, joita kylissä toimivat Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistykset, vanhempainyhdistykset ja muut tahot voivat tilata lähikoulunsa oppilaille tai ohjelmanumeroksi lapsille suunnattuun tapahtumaan.
Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija hoitaa lasten ohjauksen ja ruokaradan rakennuksen. Toimintaradoilla sovelletaan lasten ruokakasvatukseen kehitettyä Sapere- eli makukoulu-menetelmää, johon ruoka-asiantuntijat ovat koulutettuja.
Visaisia tehtäviä kasviksista, viljoista ja ruokahävikistä
Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -toimintaradalla koululaiset tutustuvat kivan tekemisen kautta vihanneksiin, hedelmiin ja marjoihin. Lapset pääsevät ratkaisemaan kasvisaarteen arvoitusta tunnustelemalla, haistamalla ja maistamalla. Tavoitteena on rohkaista ja innostaa lapsia syömään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti kasviksia.
Kuva: Silja Varjonen |
Jännittävä Viljan tie opettaa lapsille mistä leipä tulee. Lapset oppivat tuntemaan kotimaiset viljat ja tutustuvat leivän leipomiseen hauskojen toiminnallisten tehtävien avulla. Toimintaradalla lapset pääsevät myös maistelemaan erilaisia leipiä.
Kummankin aiheen parissa keskustellaan myös säännöllisen ateriarytmin, lautasmallin ja kouluruuan tärkeydestä.
Älä ruoki hukkaa – biojäte paastolle -tapahtumassa opitaan keinoja ruokahävikin vähentämiseksi. Toimintaradalla lapset tekevät tehtäviä ruokahävikkiin liittyen. Tapahtumassa lasketaan unohduksille hintaa, mietitään miksi ruokaa ei kannata heittää roskiin sekä pohditaan, miten jämäruuat saisi kulumaan ajoissa.
Lue lisää ruokakasvatuksesta ja toimintaradoista tai ota yhteys Maa- ja kotitalousnaisten Keskukseen!
Teksti: Silja Varjonen, viestintäpäällikkö, Maa- ja kotitalousnaiset
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti