Länsimainen yhteiskunta
on saavuttanut pisteen, jossa meillä on varaa panostaa laatuun määrän sijasta.
Tai paremminkin; meillä ei ole enää varaa olla panostamatta laatuun, tai muuten
toimintamme kustannukset ylittävät sietokyvyn rajat joka suhteessa.
Näistä
lähtökohdista ajateltuna ympäristöministeriön kestävän kulutuksen ja tuotannon
ohjelma (KULTU) on juuri sitä mitä viranomaisten
tulee tehdä. KULTU-ohjelma edistää talouskasvua, mutta huomioi samalla
luonnonvarojen kestävän käytön ja minimoi toiminnan ympäristövaikutukset. Kokeiluhankkeita
on kahdeksan.
Käytännössä hankkeiden avulla
pyritään löytämään ratkaisuja, jotka mahdollistavat mukavan, energiaviisaan
asumisen, laadukkaan ruuan, jota ei haaskata sekä sujuvan liikkumisen, jonka
ympäristökuormitus on mahdollisimman vähäistä. Hyviä tavoitteita, joiden
toteutuminen edistää suomalaisten hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa.
Tavoitteiden
toteutuminen vaatii myös muiden ministeriöiden aktiivista osallistumista. Maa-
ja metsätalousministeriölle yhteistyö KULTU-ohjelmassa on luontevaa jo
toimenkuvamme johdosta, koska ministeriömme johtaa uusiutuvien luonnonvarojen
kestävän käytön politiikkaa päämääränään ihmisen ja luonnon hyvinvointi.
Ministeriömme ’Ruokaa ja luonnonvaroja’ -slogan sisältää ajatuksen kestävän kulutuksen välttämättömyydestä, koska ruokaa tulemme aina kuluttamaan ja sen tuottamisessa luonnonvaroja täytyy käyttää siten, että niiden arvo säilyy myös tuleville sukupolville. Eli kestävän käytön periaatteen mukaisesti.
Ministeriömme ’Ruokaa ja luonnonvaroja’ -slogan sisältää ajatuksen kestävän kulutuksen välttämättömyydestä, koska ruokaa tulemme aina kuluttamaan ja sen tuottamisessa luonnonvaroja täytyy käyttää siten, että niiden arvo säilyy myös tuleville sukupolville. Eli kestävän käytön periaatteen mukaisesti.
Kestävän
kulutuksen ideologia on hyväksi yhteiskunnallemme ja vaatii eri tahojen
yhteisen panoksen. Miten kestävän kulutuksen malli saadaan osaksi
päätöksentekoa ja kansalaisten toimintaa?
Kestävän
kehityksen yhteiskuntasitoumus ehdottaa kattavasti eri toimijoita
(mm. elinkeinoelämä, julkishallinto, järjestöt, yhdistykset, tiedeyhteisö ja
oppilaitokset) koskevat toimenpiteet, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan.
KULTU-hankkeissa löydetyt uudet ratkaisut pyritään jalkauttamaan käytäntöön
myös tiedottamisen avulla.
Esimerkiksi
ilmastoystävällinen lounas on jokapäiväinen keino edistää sekä ympäristön että
omaa hyvinvointia. Kulutusvalinta vain pitää tehdä joka päivä uudelleen.
Auttaisiko valinnassa ympäristö- ja terveysnäkökulmien lisäksi laatutietoisuus?
Jos kuluttaa vähemmän, mutta viisaammin, ei tarvitse jäädä mistään paitsi,
mutta säästää sekä rahaa että luonnonvaroja.
Teksti: Minna
Huttunen, elintarvikeylitarkastaja
Kuva: MMM
arkisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti