Lähes kolmannes suomalaisista kuoli 1695-1697 nälkävuosina. Usea katovuosi
peräkkäin kosketti koko Itämeren aluetta. Kadon aiheutti harvinaisten kylmien
vuosien sarja ja sato tuhoutui monena vuonna peräkkäin. Syynä olivat muuttuneet
ilmasto-olosuhteet, joihin ei oltu varauduttu. Jos 1600-luvun yhteiskunta olisi
pystynyt ennakoimaan tulevat muutokset, olisi kuolonuhrien määrä varmasti ollut
pienempi.
Viljelyolot muuttuvat ilmastonmuutoksen myötä. |
Katovuosien katastrofin laajuutta edesauttoi 1600-luvun
valtiorakenteen jäykkyys. Suurvalta-Ruotsissa kauppaa rajoitettiin ja
informaation kulku oli hyvin hidasta. Toista on nyt: kaupan esteitä on purettu
ja puretaan edelleen. Voi olla, että jopa EU:n ja USA:n välille syntyy
vapaakauppasopimus. Neuvoteltava sopimus loisi syntyessään maailman suurimman
vapaakauppa-alueen.
Ruuan tuojasta viejäksi?
Voimmeko olettaa, että tulevaisuudessa saamme tilattua
nopeasti USA:sta lisää ruokaa, jos kato vie omamme? Mahdollisesti näin, mutta voimme
myös varautua siihen, että me viemme ruokaa maailmalle.
Suomen huikealle kehitykselle tuojasta viejäksi on
olemassa hyvä pohja. Ilmastoennusteet ja niiden mukaan muokattavat
viljelytoimenpiteet tuovat suomalaiselle maataloudelle kilpailuedun, jota pitää
hyödyntää. Samalla on tunnistettava niitä liiketoimintamahdollisuuksia, joita
muuttuvat olosuhteet ja niihin varautuminen tuovat tullessaan.
Ruokajärjestelmän osalta tämä voi tarkoittaa
maatalouden energiaomavaraisuuden edelleen kehittämistä. Maatilojen
biokaasulaitoksia on tähän mennessä syntynyt vähän. Suurin syy on laitoksen
korkeat investointikustannukset. Kuitenkin jo nyt on kehitetty edullisempia
biokaasumalleja, esimerkkinä mm. jyväskyläläisen BioGTS:n biokaasulaitosmalli,
jonka investointikustannukset ovat yrityksen mukaan 30 prosenttia pienemmät kuin
perinteisessä biokaasulaitoksessa.
Omavaraisuus suojaa
Energiaomavaraisuus lisää huoltovarmuutta. Huoltovarmuutta
korostaa myös Sitran viime vuoden lopulla julkaistu ”Miten Suomi selviää yli 4 astetta lämpimämmässä maailmassa?”
-selvitys. Selvityksen myötä pääsemme hyppäämään kylmältä 1600-luvulta
vuoden 2080 lämpimään Suomeen.
Kotimaisen ruoantuotannon merkitys ei ole kadonnut. Omavaraisuudella suojaudutaan globaaleilta
ruokakriiseiltä myös vuonna 2080. Luonnonvaroista vallitsee globaali
kilpailu, johon Suomella on hyvät lähtökohdat. Siitä huolimatta kuvatut
globaalit ja kansalliset muutokset ovat niin suuria, että ilmastonmuutosta
tulee myös hillitä.
Onneksi usein hillintä edistää sopeutumista. Näihin
kumpaankin on jo olemassa keinoja, joiden käyttöönottoa voidaan entisestään tehostaa.
Teksti: Hanna Mattila, ylitarkastaja
Kuva: MMM arkisto
Kuva: MMM arkisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti