Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu messutapahtuma Gastro Helsinki pidettiin maaliskuun puolenvälin jälkeen Helsingin Messukeskuksessa. Näytteilleasettajat tarjosivat messuvieraille mahan täydeltä makupaloja, uusinta keittiö- ja tarjoilutekniikkaa sekä tietoa ruuasta ja sen alkuperästä. Ekocentrian ja ministeriön Laatuketjun yhteisellä osastolla tarjottiin luomumaistiaisia Madventures-miesten Rikun ja Tunnan seurassa.
Messutilaan mahtui monenlaista ohjelmaa kokki- ja hovimestarikilpailuista musiikkiesityksiin. Erityisesti kahveja, leivonnaisia ja jäätelöitä oli runsaasti tarjolla maisteltaviksi. Myös tuhdimmasta ruuasta oli maistiaisia: kokit tarjoilivat vieraille heidän silmiensä edessä valmistettuja burgereita. Messukeittiöissä esiteltiin niin suussa sulavia suklaaherkkuja kuin uusia välipalarahkoja ja -voileipiäkin.
Herkkujen lomassa vieraille tarjoiltiin tietoa ekologisemmasta ja vastuullisemmasta ruuasta. Antti Lauslahti Lihatiedotusyhdistyksestä oli paikalla puhumassa sertifioidusta lihan laatujärjestelmästä. Kevään aikana laatukriteerit täyttävään kuluttajille myytävään sianlihaan tulee merkinnät sen alkutuotantotavasta. Sertifikaatti auttaa sekä kuluttajia että ammattikeittiöitä valitsemaan sianlihan, jonka alkutuotantotavat tiedetään paremmiksi. Lisää Laatuvastuun kriteereistä voi lukea osoitteesta www.lihatiedotus.fi/alkutuotantotavat.
Ekocentrian ja Laatuketjun osastolla tarjoiltiin terveellistä ja maukasta ruisleipää, porkkanaa sekä marjamehuja. Kun messujen kohderyhmä on nimenomaan ruoka-alan ammattilaiset, yksi tärkeimpiä puheenaiheita osastolla oli luomu- ja lähiruuan tuominen laitoskeittiöihin yhä vahvemmin. Teemana osastolla oli vastuullinen ruokasuunnittelu, johon kuuluvat niin keittiön hankinnat kuin myös ruokailijoiden vastuu ottaa ruokaa vain sen verran kuin jaksavat syödä.
Lähiruuasta on Suomessa etäännytty
Madventures-matkaohjelmaa ja Madcook-ruokaohjelmaa tehneet ja myös Madcook-ruokakirjan kirjoittaneilla Riku Rantalalla ja Tunna Milonoffilla oli paljon sanottavaa ruuan laadusta. He esiintyivät ensin Gastron lavalla ja tulivat esityksensä jälkeen Laatuketjun ja Ekocentrian osastolle keskustelemaan lähi- ja luomuruuan edistämisestä kouluissa ja muissa laitoksissa.
Miehet ovat matkaillessaan kokeneet miten köyhemmissä maissa ruoka tulee läheltä pakon sanelemana. Matkoillaan he eivät aina tiedä mitä syövät, mutta olisi epäkohteliasta kieltäytyä tarjotusta. Heiltä usein kysytään tuleeko oudosta ruuasta sairaaksi matkalla. - Tosiasia on, että emme ole koskaan syöneet yhtä tuoretta ruokaa, joka on yhtä läheltä, Tunna Milonoff kertoo.
Maailmanmatkaajat ovat havainneet, että Suomessa on tultu liian kauas lähiruuan käytöstä ja puhuvat siksi asian puolesta. - Huonointa on se, että prosessoitua ruokaa syötetään kouluissa lapsille ja sairaalassa vanhuksille ja sairaille, eli niille, jotka hyvää ravintoa eniten tarvitsisivat, Tunna näkee.
Kiuruveden laitoksissa syödään lähiruokaa
Madventures-miehet nostivat osastolla keskustellessaan esille Kiuruveden loistavan esimerkin lähi- luomuruuan käytöstä laitoskeittiöissä. Paikalla ollut ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen Kiuruvedeltä kertoi lisää lähi- ja luomuruuan toteutuksesta heidän keittiöissään. Vuonna 2013 lähiruuan osuus heidän hankinnoissaan oli 38 prosenttia ja luomun osuus 12 prosenttia.
Laitinen kertoi Gastrossa heidän pystyneen järjestämään kouluruokaan paljon lähi- ja luomuraaka-aineita täysin kilpailukykyiseen hintaan. Ruokalistoilla on esimerkiksi paikallista kalaa ja lähisikalan tuotteita. Marjoja, viljatuotteita, leipomotuotteita, kananmunia ja juureksia saadaan läheltä ja osa niistä myös luomuna. Panostuksella ja innolla päästään siis tuloksiin.
Ekocentrian Kestävien hankintojen hankepäällikkö Hanne Husso kiteytti vastuullisuuden ytimen: - Ruoka on arvovalinta.
Teksti: Sanna Veteläinen, viestintäharjoittelija, MMM
Kuvat: Jussi Altonen, viestintäharjoittelija, MMM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti