torstai 20. maaliskuuta 2014

Ihmisen terveyttä ei voi erottaa ympäristön terveydestä

Syömämme ruoka vaikuttaa omaan ja ympäristömme hyvinvointiin. Kauppakassimme sisällöstä tekemiemme päätösten seurauksena ruuan ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin asumisesta ja liikkumisesta syntyvät. Kaikista kulutukseen liittyvistä ympäristövaikutuksista ruualla on suurin merkitys.

Ruuasta aiheutuvaan ympäristökuormitukseen voimme vaikuttaa jo pienillä päätöksillä (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014):
* lisää vihanneksia, juureksia, perunoita, marjoja ja hedelmiä sekä viljavalmisteita
* rypsiöljy, margariini ja oliiviöljy ovat voita parempia vaihtoehtoja sekä ympäristölle että omalle terveydelle
* kalan syöminen kannattaa
* suosi sesongin mukaisia raaka-aineita ja lähellä tuotettua ruokaa
Brittien lautasmalli.


Hyvä ravitsemus edistää terveyttä ja ravitsemuksellisesti huomiota pitäisi kiinnittää ruokavaliossa erityisesti kasvisten käytön lisäämiseen ja samalla vähentää suolan, sokerin ja kovan eli tyydyttyneen rasvan saantia. Myös ympäristön kannalta nämä samat asiat ovat suositeltavia.
Tiedostava kulutuskäyttäytyminen on sivistystä

Ekososiaalinen sivistys tarkoittaa sitä, että ymmärtää omien tekojensa vaikutukset toisiin ihmisiin, luontoon ja yhteiskuntaan. Kestävä ruuantuotanto ja -kulutus edellyttävät luonnonvarojen käyttöä siten että myös tulevilla sukupolvilla on edellytykset terveelliseen ruokaan.  Ruokaketjussa kestävä kehitys toteutuu mikäli ekologiset ja sosiaaliset kysymykset huomioidaan samanaikaisesti.

Kestävä ruokavalio sisältää FAO:n mukaan seuraavat elementit:
* vähäinen ympäristövaikutus
* ravitsevaa ruokaa nyt ja tulevaisuuden sukupolville
* suojelee luonnon monimuotoisuutta
* kulttuurisesti hyväksyttävää
* taloudellisesti oikeudenmukaista ja mahdollista toteuttaa
* ravitsemuksellisesti tasapainoista, turvallista ja terveellistä
        
Kestävän ruokavalion noudattaminen vaatii aiempaa enemmän ymmärrystä omien valintojen merkityksestä, mutta myös paljon tietoa ruoan koostumuksesta ja alkuperästä. Onneksi ravitsemuksellisesti hyvä vaihtoehto on myös ympäristöystävällinen, kun otetaan huomioon vuodenaika ja ruoan alkuperämaa.

Aterian ympäristönäkökulmia on pyritty viestimään mm. Ekocentrian ympäristövastuullisen lautasmallin avulla. Vastaavaan sisältöön on päädytty myös kestävään ruoankulutukseen opastavassa Ison-Britannian EatWell-lautasessa 

Lisää ilmastoystävällisiä arkilounasvaihtoehtoja tulemme saamaan syksyllä 2014 , kun MTT:nilmastolounas-hankkeen tulokset valmistuvat.

Teksti: elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen, MMM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti