Syömämme ruoka vaikuttaa omaan ja ympäristömme hyvinvointiin. Kauppakassimme sisällöstä tekemiemme päätösten seurauksena ruuan ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin asumisesta ja liikkumisesta syntyvät. Kaikista kulutukseen liittyvistä ympäristövaikutuksista ruualla on suurin merkitys.
Ruuasta aiheutuvaan ympäristökuormitukseen voimme vaikuttaa jo pienillä päätöksillä (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014):
* lisää vihanneksia, juureksia, perunoita, marjoja ja hedelmiä sekä viljavalmisteita
* rypsiöljy, margariini ja oliiviöljy ovat voita parempia vaihtoehtoja sekä ympäristölle että omalle terveydelle
* kalan syöminen kannattaa
* suosi sesongin mukaisia raaka-aineita ja lähellä tuotettua ruokaaBrittien lautasmalli. |
Hyvä
ravitsemus edistää terveyttä ja ravitsemuksellisesti huomiota pitäisi
kiinnittää ruokavaliossa erityisesti kasvisten käytön lisäämiseen ja samalla
vähentää suolan, sokerin ja kovan eli tyydyttyneen rasvan saantia. Myös
ympäristön kannalta nämä samat asiat ovat suositeltavia.
Tiedostava
kulutuskäyttäytyminen on sivistystä
Ekososiaalinen
sivistys tarkoittaa sitä, että ymmärtää omien tekojensa vaikutukset toisiin
ihmisiin, luontoon ja yhteiskuntaan. Kestävä ruuantuotanto ja -kulutus
edellyttävät luonnonvarojen käyttöä siten että myös tulevilla sukupolvilla on
edellytykset terveelliseen ruokaan. Ruokaketjussa kestävä kehitys
toteutuu mikäli ekologiset ja sosiaaliset kysymykset huomioidaan
samanaikaisesti.
Kestävä
ruokavalio sisältää FAO:n mukaan seuraavat elementit:
* vähäinen ympäristövaikutus
* ravitsevaa ruokaa nyt ja tulevaisuuden sukupolville
* suojelee luonnon monimuotoisuutta
* kulttuurisesti hyväksyttävää
* taloudellisesti oikeudenmukaista ja mahdollista toteuttaa
* ravitsemuksellisesti tasapainoista, turvallista ja terveellistä
Kestävän
ruokavalion noudattaminen vaatii aiempaa enemmän ymmärrystä omien valintojen
merkityksestä, mutta myös paljon tietoa ruoan koostumuksesta ja alkuperästä.
Onneksi ravitsemuksellisesti hyvä vaihtoehto on myös ympäristöystävällinen, kun
otetaan huomioon vuodenaika ja ruoan
alkuperämaa.
Aterian
ympäristönäkökulmia on pyritty viestimään mm. Ekocentrian ympäristövastuullisen lautasmallin avulla. Vastaavaan sisältöön on päädytty
myös kestävään ruoankulutukseen opastavassa Ison-Britannian EatWell-lautasessa.
Lisää ilmastoystävällisiä
arkilounasvaihtoehtoja tulemme saamaan syksyllä 2014 , kun MTT:nilmastolounas-hankkeen tulokset valmistuvat.
Teksti: elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen, MMM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti