Suomessa heitetään henkilöä kohden 23 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruuasta (Lähde: MTT). Yhteen laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (Lähde: www.saasyoda.fi).
Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämäänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla. (Lähde: HSY)
MTT:n ruokahävikkitutkimus osoittaa, että kodeissa roskiin päätyy eniten vihanneksia (19 % ruokahävikistä), kotiruokaa (18 % ruokahävikistä) ja maitotuotteita (17 % ruokahävikistä). Erityisen harmilliseksi tilanteen tekee, että juuri vihannesten kulutuksen lisääminen tekisi hyvää myös kuluttajan omalle terveydelle!
Kuva: Petur Hansen, www.norden.org |
- pilaantunut, homehtunut (29 %)
- parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä umpeutunut (19 %)
- jäi lautastähteeksi (14 %)
- ruokaa valmistettiin liikaa (13 %)
- ei haluttu syödä enempää (10 %)
- ei uskallettu ottaa riskiä (9 %)
- muu syy (7 %)
MTT:n ruokahävikkitutkimukseen osallistuneiden parhaat vinkit hävikin vähentämiseksi olivat yksinkertaisia:
- syö helposti pilaantuvat ruuat ensin
- tarkista ruokakaapit ennen kauppaan lähtöä
- pakasta tähteeksi jääneet ruuat
Kulutustottumusten aiheuttamaa ruokahävikkiä voi pienentää myös kodin ulkopuolella:
- Valitse pakkaus joka tulee käytettyä kokonaan. Pakkauksen ympäristövaikutus on pienempi kuin haaskatun ruuan.
- Hyödynnä kaupan aletuotteet, joiden viimeinen myyntipäivä lähestyy. Säästät rahaa ja ympäristöä!
- Pyydä ravintolassa lautastähteet mukaasi. Ravintolassa lautaselle jätetty ruoka päätyy roskiin ja kuormittamaan ympäristöä.
Teksti: Minna Huttunen, elintarvikeylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti