keskiviikko 10. syyskuuta 2014

YKdessä hyvästit hävikille!

"Maailman väkiluku on tällä hetkellä noin seitsemän miljardia ja sen odotetaan kasvavan yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä.  Ruokapulasta kärsivien määrän ei kuitenkaan tarvitse kasvaa.  Pienentämällä ruokahävikkiä voimme säästää rahaa ja resursseja, lieventää ympäristövaikutuksia sekä etenkin viedä maailmaa kohti tulevaisuutta, jossa kaikille riittää ruokaa", sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Taistelu luonnonvarojen tuhlausta ja nälkää vastaan – ja siihen liittyvä ruokahävikin vastainen taistelu – on yksi Yhdistyneiden kansakuntien prioriteeteista.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn viime vuonna julkaisema  Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources -raportti keskittyi ruokahävikin globaaleihin ympäristövaikutuksiin. Raportin mukaan hävikiksi joutuvan ruuan tuottamiseen käytettävä vesimäärä vastaa kolminkertaisesti Volga-joessa vuodessa virtaavan veden määrää. Hävikiksi joutuvan ruokamäärän tuottaminen aiheuttaa joka vuosi 3,3 miljardia tonnia kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikilla tasoilla: tuotannossa, kuljetuksessa, jakelussa ja kuluttajien tasolla. Juuri kauppaketjujen ja kuluttajien rooli toimi kimmokkeena YK:n alueelliselle tiedotuskeskukselle UNRIC:ille, kun se järjesti yhdessä YK:n ympäristöohjelman ja Pohjoismaisen ministerineuvoston kanssa Pohjoismaita ja Baltian maita kattavan kilpailun Think.Eat.Save – Reduce your foodprint. Kilpailussa piti ideoida mainos, joka lisäisi tietoisuutta nyky-yhteiskunnassa lisääntyvän ruokahävikin määrästä.

Think.Eat.Save-kilpailun voittajatyö kuvaa ruumisarkkua,
 jossa on annos ranskalaisia perunoita.

Suuren suosion saaneen kilpailun voitti latvialainen graafikko Marta Zarina-Gelze mainoksellaan Viimeinen toive oli tulla syödyksi. Zarina-Gelze kertoo saaneensa idean miettiessään, miksi ruokaa tuotetaan. ”Voitko kuvitella syötäväksi tarkoitetun tuotteen viimeisen ajatuksen ennen kuin se heitetään kuolemaansa”, hän kuvaa.

Kaikki kilpailuun osallistuneet mainokset löydät täältä.

Suunnittelukilpailujen tarkoitus on kiinnittää huomiota maailmanlaajuisiin ongelmiin. Aiemmin aiheina ovat olleet köyhyys, naisiin kohdistuva väkivalta ja vedenkäyttö. 

Teksti: Petra Hongell, tiedotusavustaja, YK:n tiedotuskeskus UNRIC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti