torstai 11. syyskuuta 2014

Saa syödä! -tempaus houkutteli Helsingin Narinkkatorille lounaalleHävikkiviikkoon kuuluva Saa syödä! -tempaus järjestettiin torstaina 11.9 Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Päivän aikana kaupungeissa jaettiin yhteensä 5000 kasvislounasta, joiden valmistuksessa oli käytetty kaupoilta ylijääneitä raaka-aineita. Ilmaiset lounaat ja torilla käynyt kuhina houkuttelivat Helsingin Narinkkatorille paljon kävijoitä.


Aamu alkoi tulien virittämisellä soppatykkeihin, joissa Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijat valmistivat keittiömestarinsa Ilari Paanasen johdolla kasviskeittoa.

.Opiskelijat tarkkaavat keiton valmistumista.
                              
Saa syödä! -tempaus kannustaa ruokahävikin vähentämiseen ja pyrkii lisäämään ruoan arvostusta. Luonnon lisäksi ruokahävikin vähentäminen säästää myös kuluttajan kukkaroa. Tempauksessa jaettiin yleisölle lounaan lisäksi vinkkejä, kuinka omassa arjessa voi vaikuttaa hävikin vähenemiseen. Esimerkiksi vähän nuhjuiset tai ryppyiset vihannekset ovat usein vielä täysin syömäkelpoisia.

Saa syödä! -tapahtumassa fiilis oli korkealla. Saa hymyillä!

Maa- ja kotitalousnaisten Helena Velin esitteli tapahtumassa hävikkipöytää, johon oli koottu lajitelma niitä syömäkelpoisia ruokia, joita suomalainen kotitalous heittää vuodessa roskiin. Yksittäinen kotitalous heittää hukkaan vuodessa arviolta 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa.


Tempauksen juonsi Marco Bjurström, joka haastatteli tanskalaista ruokahävikkiä vastaan taistelevaa ja siitä luennoivaa Selina Juulia. Selina totesi, että jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. "Jääkaappi ei ole hautausmaa ruoalle", Selina Juul painottaa. 


Höyryävän kuumaan kasviskeittoon oli käytetty muun muassa kukkakaalia, tomaattia, paprikaa ja herkkusieniä. Lisäksi tarjolla oli guacamolea, jonka valmistukseen oli käytetty 1800 kiloa kaupoilta ylijäänyttä avokadoa.


Toista kertaa järjestettävä Saa syödä! -tempaus on osa Hävikkiviikkoa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja jota koordinoi Kuluttujaliitto. Saa syödä! -tapahtumasta vastasi Motiva yhteistyössä mm. HSY:n, Kuluttajaliiton ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Teksti ja kuvat: Henna Väyrynen, viestintäharjoittelija, maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti