Merja Jokiniemi Osuuskunta Tampereen Timjamista |
Jokiniemi hankkii luomuna kuivatuotteet, kuten hiutaleet, jauhot ja ryynit. Voin, makkarat, naudan jauhelihan, naudanlihasuikaleet ja pinaattiletut saa myös luomuna. Ongelma on sianliha, jonka saatavuus on vähäistä. Tosin makkaroita ja sianlihakuutioita saa jonkin verran Pohjanmaalta. Vaikeinta on saada luomukasviksia, -juureksia ja -perunaa.
Jokiniemi toivoo, että ammattikeittiöt ja viljelijät miettisivät yhdessä, miten ammattikeittiöihin saataisiin lisää luomutuotteita. Mukaan keskusteluihin tarvittaisiin myös elintarvikkeiden jatkojalostajat, jotta tuotekehittely palvelisi ammattikeittiöitä.
Keittiöt tarvitsevat kasvikset ja juurekset pestyinä, kuorittuina ja kuutioituina tai suikaleina, sillä keittiöissä ei ole tilaa, aikaa eikä henkilökuntaa käsittelemään kuorimattomia tuotteita. Samoin liha pitäisi saada kuutioina tai suikaleina. Puolivalmisteita tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän. Tuotteet pitäisi toimittaa suurissa pakkauksissa, jotta käsittely keittiössä nopeutuisi ja jätemäärä pysyisi pienenä.
Krunex Oy:ssä paistetaan luomupinaattilettuja |
Luomun hinta on mielikuvia matalampi
Julkisissa ammattikeittiöissä hinta nähdään usein esteenä suuremmalle luomun käytölle. Ateriaa kohden luomu ei kuitenkaan tule kovinkaan kalliiksi.
Portaat luomuun -ohjelma ja Pro Luomu ry pyysivät Laurea ammattikorkeakoulua laskemaan, mitä maksaa, kun koulun ja päiväkodin kiertävään ruokalistaan vaihdettiin tavanomaisten raaka-aineiden tilalle luomutuotteita. Samalla ruokalistalle lisättiin luomukasviksia uusien ravitsemussuositusten mukaisesti.
Kun 16 tuotetta vaihdettiin luomuun, annoksen hinta nousi 0,02 euroa. Kun 34 tuotetta, liha mukaan lukien, vaihdettiin luomuun, annoksen hinta nousi 0,05 euroa. Lisätietoa vertailusta löytyy Luomua lautaselle! – hintavertailu ammattikeittiöissä -esitteestä.
Valtioneuvoston periaatepäätös 13.6.2013 kestävien ympäristö- ja energiaratkaisujen (cleantech-ratkaisut) edistämisestä julkisissa hankinnoissa suosittelee, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruuasta 10 prosenttia on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
Teksti ja kuvat: Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö