perjantai 27. kesäkuuta 2014

Lisää tietoa ja työkaluja lähiruokasektorille

Lähiruokaohjelman yksi virstanpylväs on saavutettu: ohjelmasta rahoitettujen ensimmäisten hankkeiden tulokset julkistettiin 11.6.2014 Säätytalolla. Sattumaa tai ei, seminaaritilaksi oli valikoitunut Talonpoikaissäädyn vanha sali, jossa ennen muinoin on tehty silloiseen lähiruokapolitiikkaan liittyviä päätöksiä.

Seminaarin avannut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiitteli hankkeiden toteuttajia siitä, että hankkeiden kautta saadaan kättä pidempää tutkimustietoa poliittisen päätöksenteon ja konkreettisten toimenpiteiden taustaksi. Hän peräsi kannattavuus- ja kilpailukykyisyyttä lähiruokayrittäjyyteen ja totesi liiketoiminnallisuuden ja taloudellisen tuloksen olevan kaiken lähtökohtana.


Uutta twistiä lähiruokaan

Lähiruokaan liittyvät mielikuvat ovat poikkeuksetta positiivisia, vaikka lähiruoka ei kaikkia kuluttajaryhmiä innostakaan, FOREFOOD-hankkeessa mukana ollut professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta kertoi. Mäkelä kaipasi lähiruokaan uutta twistiä: kun reilusti yli puolet kansasta asuu kaupungeissa, mitä on urbaani lähiruoka, hän kysyi.

Seminaarissa kuultiin kuuden lähiruokahankkeen tulokset. Lue koko juttu seminaariesityksistä Lähiruokaa – totta kai! -blogista. Seminaarin keskeisin sanoma oli kiteytetysti se, että lähiruoan moninaisista merkityksistä ja lisäarvosta tulee kertoa yhä enemmän eri kohderyhmille. Lähiruoan tuotannon pitää olla myös kannattavaa, ja esityksissä ja kommenteissa liiketaloudellinen puhunta korostui. Vihdoinkin, totesi joku yleisöstä.

Oppaita lähiruokayrittäjän työkalupakkiin 

Seminaariaineistot löytyvät osoitteesta www.mmm.fi/lahiruoka.

Teksti: Kirsi Viljanen, lähiruokakoordinaattori, MMM
Kuva: Saara Pietilä, MMM


Versossa julkaistaan kesän aikana kirjoitukset kaikista Lähiruokaohjelman hankkeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti