perjantai 30. toukokuuta 2014

Saavutetaanko luomuviljelyn 20 prosentin tavoite?Hallituksen reilu vuosi sitten julkaiseman Lisää luomua! - luomuohjelman tavoitteena on lisätä luomutuotantoa kulutusta vastaavaksi, monipuolistaa luomutuotteiden valikoimaa ja parantaa luomuruoan saatavuutta kaupan ja ammattikeittiöiden kautta.

Eräs numeerisista tavoitteista on kasvattaa luomuviljelty pinta-ala 20 prosenttiin Suomen peltoalasta. Tavoite ylittyy jo Kainuussa (24,2 %) ja Pohjois-Karjalassa (20,2 %). Miten muut maakunnat pärjäävät, selviää Eviranluomuvalvontatilastoista.

Pari vuotta sitten maa- ja metsätalousministeriö tilasi TNS Gallupilta selvityksen luomutuotannon kehitysnäkymistä. Sen mukaan eniten kiinnostusta luomutuotantoon siirtymiseen oli lammas- ja emolehmätiloilla (33 ja 29 %).  Alueellisesti eniten kiinnostusta oli Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kaikista tiloista 14 % oli kiinnostunut luomukasvinviljelystä. 

Tuotteiden parempi hinta, parempi kannattavuus, pienemmät tuotantokustannukset, ekologisuus, kasvava luomutuotteiden kysyntä ja kasvintuotannossa mahdollisuus luopua tavanomaisista torjunta- ja lannoiteaineista olivat syitä luomukiinnostukselle. Jos puolet kiinnostuksensa luomuun ilmoittaneista siirtyisi luomutuotantoon, luomupeltoala vuonna 2016 olisi 17  prosenttia ja luomutilojen osuus maatiloista 15 prosenttia. 

Parhaillaan on tekeillä selvitys viljelijöiden tämänhetkisestä kiinnostuksesta luomutuotantoon, kun EU:n maatalousuudistus on tiedossa. Ennakkotietoja selvityksestä kuullaan maa- ja metsätalousministeriön ja Pro Luomu ry:n tiedotustilaisuudessa Helsingin Pääpostissa kesäkuun 10. päivänä.

Teksti: Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö

TIEDOTUSTILAISUUS: Kannustaako uusi ohjelmakausi luomutuotantoon?

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014–2020 linjaa maatalouden harjoittamisen perusedellytykset maassamme lähivuosiksi. Luomutuotannon edistämiseen on ohjelmassa varattu noin 50 miljoonaa euroa per vuosi; valtaosa tästä summasta käytetään luomutilojen suoriin tukiin. 

Muuttuvatko luomutilojen toiminnan taloudelliset edellytykset uudella ohjelmakaudella? Miten eri tuotantosuuntia tuetaan, ja eroaako tuki alueen mukaan? Houkutteleeko luomu lisää viljelijöitä niin, että hallituksen tavoite 20 prosentin luomualasta vuonna 2020 on lähelläkään toteutumista?

Vastauksia ja valistuneita arvauksia muun muassa näihin kysymyksiin tarjoillaan tiistaina 10.6.2014 klo 11 alkavassa tiedotustilaisuudessa Pääpostissa Helsingissä. Tarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautumista viimeistään 4.6.2014 sähköpostilla: info@proluomu.fi

Tiedotustilaisuuden ohjelma
Aika: tiistai 10.6. klo 11.00–13.30
Paikka: Pääposti/Postimestari (Mannerheiminaukio 1 B)

11.00 Kevyt luomulounas
11.30 Tilaisuuden avaus, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö
11.45 Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? toimitusjohtaja Anne Kallinen, TNS Gallup Elintarviketieto
12.15 Miten maatalouden tukiuudistus vaikuttaa luomutuotantoon erilaisilla tiloilla; kannustaako luomuun vai ei? tutkija Kauko Koikkalainen, MTT
12.45 Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle, valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, SOK
13.00 Keskustelua ja kysymyksiä
13.30 Tilaisuus päättyy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti