tiistai 20. tammikuuta 2015

EU-komissio haluaa yksinkertaistaa luomulainsäädäntöä


Luomu on tarkasti säädelty tuotantotapa. Euroopan komission tavoitteena onkin 
yksinkertaistaa monimutkaista luomuasetusta, joka on annettu vuonna 2007.  Suomessa EU-komission antamaa uutta luomuasetusehdotusta pohditaan luomujaostossa, joka on yksi EU18-jaoston alajaostoista.
 
– Alajaoston tehtävänä on erityisesti neuvostossa käsiteltävien luomuasioiden Suomen kannan valmisteluun liittyvät työt, mutta alajaosto valmistelee Suomen kantoja myös merkittävimpiin asioihin, joita käsitellään komission pysyvässä komiteassa, alajaoston puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Marita Aalto maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Lisäksi alajaostossa käsitellään kansallisten toimijoiden hakemuksia luomuasetuksen tuotantopanoksia koskevien liitteiden muuttamiseksi. Tarpeen mukaan luomualajaostossa valmistellaan myös kantoja kansallisiin hankkeisiin. EU-valmistelun osuus jaoston työstä on noin 95 %.

Alajaoston kokoonpanoon kuuluu luomun kanssa tekemisissä olevia sidosryhmiä, kuten luomu- ja viljelijäjärjestöjä sekä alan tutkimus-, neuvonta- ja valvontatahoja. Lisäksi jaostoon kuuluu kuluttajien ja elintarviketeollisuuden edustajia.

Asetusehdotuksen valmistelu on vaativaa työtä

Tällä hetkellä neuvoston työryhmässä on meneillään ehdotuksen ensimmäinen lukeminen. Käsittelyn edetessä kansallisia kantoja välitetään säännöllisesti puheenjohtajan, komission ja muiden jäsenvaltioiden tietoon.

– Nykyisiä poikkeusmahdollisuuksia tulee tarkastella omina kohtinaan. Kaikista poikkeuksista ei voida luopua kertarysäyksellä vaarantamatta tuotannon jatkuvuutta, korostaa Aalto.

Ehdotuksen mukaan asetuksen soveltaminen alkaisi heinäkuussa 2017. Aikataulua ei kuitenkaan pidetä tällä hetkellä realistisena, vaikka työryhmäkokouksia on tiuhaan. EU:n luomuasetuksen johdosta alajaoston kokouksia on järjestetty jopa kaksi kertaa kuukaudessa.

Aalto on toiminut vuodesta 2008 luomualajaoston puheenjohtajana. Luomualajaostotyön lisäksi Aallon erikoisalaa ovat luomurehuihin liittyvät kysymykset, sillä Aallon päätoimenkuvaan kuuluvat rehulainsäädäntöön, eläinten ruokintaan ja yleisesti eläinravitsemukseen liittyvät työt.

Näkyykö luomu myös luomualajaoston puheenjohtajan kotona? Aalto kertoo olevansa luomutuotteiden osalta pien- ja aktiivikuluttajan välimaastossa. Hän ostaa maidon ja kananmunat aina luomuna, sekä lihaa ja vihanneksia mahdollisuuksien mukaan.

– Viimeksi ostin kaupasta kotimaista luomubroileria, jota kehui myös perheemme kokki. Broileri oli erittäin maukasta, Aalto kehuu.

Teksti: Jari Yli-Heikkilä, korkeakouluharjoittelija, maa- ja metsätalousministeriö
Kuva: Saara Pietilä


MMM:n tiedote 16.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti