maanantai 10. kesäkuuta 2013

Maailman terveysasiantuntijat koolla Helsingissä


Jaana Husu-Kallio (keskellä) WHO-konferenssissa.
Finlandia-talolla tiivistyy tällä viikolla maailman terveyspolitiikan osaaminen, kun kahdeksansataa asiantuntijaa kokoontuu YK:n terveysjärjestö WHO:n konferenssiin. Konferenssin avasi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puheenvuoron piti myös presidentti Tarja Halonen.

WHO:n pääsihteeri Margaret Chan kertoi  hätkähdyttävän faktan maailman väestön terveysongelmien muutoksesta.

− Sairauksien, vammojen ja kuoleman tärkein aiheuttaja maailmassa eivät ole enää infektiotaudit, vaan krooniset sairaudet, Chan sanoi.

Heti avajaispuheenvuorojen jälkeen pidettyyn asiantuntijapaneeliin oli kutsuttu maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Kansliapäällikkö johtaa Suomeen alkuvuonna perustettua ruokapoliittista neuvottelukuntaa, joka koordinoi ruokaan liittyviä eri politiikkoja ja edistää yhteistyötä viranomaisten, alan järjestöjen ja elintarvikeketjun eri toimijoiden kesken.

Ruokapolitiikan mallia Suomesta

Kansliapäällikkö linjasi suomalaisen ruokapolitiikan käyvän malliksi maailmalle. Tarvetta monialaiseen terveyden edistämiseen on koto-Suomessakin runsaasti.

− Meillä Suomessa, jossa ruokatuotanto on erittäin puhdasta ja ruuan biologiset ja kemialliset riskit vähäisiä, ylittävät huonojen ruokatottumusten ja vähenevän liikunnan aiheuttamat kustannukset moninkertaisesti ne ruokariskit, joita media mielellään nostaa esiin, Husu-Kallio sanoi.

Hän totesi, että maailmanlaajuisestikin on tarvetta koordinoidulle ruokapolitiikalle, joka sisältäisi kaikki ruuantuotantoon, ruokaturvaan, elintarviketurvallisuuteen ja ravitsemukseen liittyvät asiat.

MMM:n ständi valmiina konferenssiviikkoon.

Asiantuntijat yhteen


− Meidän pitäisi koota yhteen eri asiantuntijat, joiden eräänä keskeisenä tavoitteena tulisi olla yhteistyö kansalaisten paremman terveyden saavuttamiseksi, Husu-Kallio kehotti.

Kansliapäällikön linjauksia siteerattiin runsaasti tapahtuman twiiteissä ja puheen englanninkieliset referaatit pääsivät konferenssin ensi tunteina hetkellisesti loppumaan ministeriön ständiltä ja pressihuoneesta.

HiAP (Health in All Policies) -konferenssi järjestetään nyt kahdeksatta kertaa ja se jatkuu perjantaihin asti Finlandia-talolla.

Reaaliaikaista viestintää: konferenssin Twitter-seinä.

Konferenssin verkkosivut: www.healthpromotion2013.org
Reaaliaikainen webcasting osoitteessa: http://www.videonet.fi/who/live/
Twitterissä hashtageilla #healthinall ja #hiap2013


Teksti: Kati Leppälahti
Kuvat: Pekka Väisänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti