perjantai 5. heinäkuuta 2013

Vastuullisuutta sianlihatuotannossa

Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun grilliteltalla keskusteltiin tänään muun muassa siantuotannosta. Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry on vuodesta 2003 alkaen koonnut sikojen terveysluokitusrekisteriä.

–Käytännössä järjestelmä toimii niin, että eläinlääkäri käy sikatiloilla säännöllisesti, kirjaa ylös tiettyjä asioita ja laittaa ne verkkoon. Näin meillä on online-tietoa sikatilojen tilanteesta, ETT-yhdistyksen toiminnanjohtaja eläinlääkäri Pirjo Kortesniemi kertoo.

Ilmajokelainen sianlihatuottaja Antti Nikkola pitää järjestelmää toimivana.
–Tarkastuskäyntejä ei tehdä poliisimeiningillä. Silloin ollaan väärillä vesillä, jos tarkastuksia pitää kyttäyksenä. Kun eläin voi hyvin, se myös tuottaa paremmin. Meillä käy eläinlääkäri kahden kuukauden välein, jolloin saamme opastusta sikojen entistä parempaan hoitoon.

Kortesniemen mukaan koko sikaketju puhaltaa yhteen hiilen.
–Tämä on auttanut kitkemään joitain eläintauteja kokonaan pois Suomesta.

Vastuullisuuspäällikkö Eeva Juva, toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi ja
 sianlihatuottaja Antti Nikkola korostivat jäljitettävyyden merkitystä sianlihatuotannossa.

Syksyllä sertifioidaan myös sianlihatuotannon laatujärjestelmä, jossa ulkopuolinen taho käy varmistamassa tilojen toimintatavat. Kortesniemen mukaan tällä tavoin parannetaan tuotannon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä sekä toisaalta löydetään toiminnan kehityskohteita.

Sianlihan jäljitettävyyttä on jo parannettu monin tavoin.
–Esimerkiksi Atrian lihapakkauksista näkee, millä tilalla liha on tuotettu. Tämä parantaa kuluttajan luottamusta ja uskoa siitä, mistä liha on oikeasti peräisin, Atrian vastuullisuuspäällikkö Eeva Juva kertoo.

Sianlihatuottaja Nikkola toivookin, että kuluttajat olisivat kiinnostuneita ruoan alkuperästä.
–Olisi hienoa, jos kuluttaja miettisi kaupassa hetken, mitä elintarvikepakkauksessa lukee, sillä kotimainen ruoka tuo leivän pöytään monelle suomalaiselle.

Teksti: Saara Pietilä
Kuva: Emilia Rodriguez

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti