torstai 4. heinäkuuta 2013

Koko ketju työhön luomun puolesta

Luomuruoan kulutus kasvaa tulevaisuudessa, eikä luomu ole enää vain viherpiipertäjien juttu, todettiin Farmari-näyttelyn avajaispäivän Luomukeskustelussa.

Kymmenen prosenttia Suomen viljelyspinta-alasta tuottaa luomua. Tavoitteena on saada määrä kaksinkertaistettua vuoteen 2020 mennessä.

– Uskon tähän tavoitteeseen, mutta tekijöitä tarvitaan. Suomalaiset kuluttavat vuosittain vain 13 euroa luomuruokaan, kun esimerkiksi Tanskassa summa on paljon suurempi, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Jaana Husu-Kallio, Minna Nurro (II oik.), Leena Seppä ja Timo
Erkkilä keskustelivat luomusta Pekka Väisäsen johdolla.
Luomun eteen on kuitenkin tehtävä työtä joka taholla. Viljelijöiltä vaaditaan uuden opettelua, yrityksiltä sitoutumista ja kaupalta vastuuta luomutuotteiden saattamisessa kuluttajille. Lapualaisen luomuviljatilallisen Timo Erkkilän mukaan luomuun kannattaa satsata, vaikka siirtyminen luomutuotantoon vaatii työtä.

– Luomutuotannon kasvu vaatii kaikkien tahojen skarppaamista, Pro Luomu ry:n tiedottaja Minna Nurro painottaa.
Hallituksen luomuohjelma valmistui toukokuussa, ja syksyllä valmistuvassa maatalousohjelmassakin luomu on huomioitu.

- Luomuohjelman toimenpiteitä on jo toteutettu. Seuraavaksi tulisi keskittyä suuriin asioihin, kuten elintarvikehankintojen neuvontaan. Myös kuluttajat tarvitsevat tietoa luomusta ja luomutuotteiden merkintätavoista, kertoo Luomualan kehittämisohjelman parissa työskentelevä maatalousylitarkastaja Leena Seppä.

Teksti: Saara Pietilä 
Kuva: Emilia Rodriguez


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti