torstai 12. syyskuuta 2013

Kuluttajien luomutietous vielä hataraaHerkkujen Suomi -tapahtumassa muutama viikko sitten pari sataa kuluttajaa vastasi maa- ja metsätalousministeriön luomuaiheiseen kyselyyn. Kyselyn vastauksista voi havaita, että luomupakkauksissa olevia luomumerkkejä tunnetaan huonosti. Kotimainen aurinkomerkki tuntuu olevan tunnetumpi kuin EU:n lehtimerkki. Yleisestikin tietämys luonnonmukaisesta tuotantotavasta on vielä aika vähäistä.

Kysyimme, millaista tietoa vastaajat haluaisivat saada luomusta. Vastaukset vaihtelivat paljon, mutta joukosta erottui muutamia keskeisiä asioita. Eniten haluttiin tietoa luomuruoan alkuperästä ja tuottajista. Vastauksista välittyi lievä epäluulo ulkomaalaista luomua kohtaan. Myös puolueetonta ja asiallista tietoa tuotanto- ja valmistustavoista kaivattiin.

Kuluttajat kertoivat haluavansa saada markkinoille paljon uusia luomutuotteita. Useimmat halusivat enemmän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Myös meijerituotteita, broileria ja muuta lihaa sekä luomukalaa kaivattiin markkinoille. Muutamat kaipasivat erikoistuotteita, kuten gluteenittomia ja laktoosittomia luomutuotteita. 

Luomuvalvonta askarruttaa kuluttajaa

Kolme neljästä haluaisi ostaa luomuruokaa ennen kaikkea tavallisesta lähikaupasta, jossa yleensäkin asioidaan. Kuudesosa vastaajista ostaisi luomuruokaa suoraan tuottajalta taikka torilta. Lähes kaikki kertoivat syövänsä luomuruokaa kotona. Noin viidesosa kertoi syövänsä luomuruokaa työpaikalla tai koulussa ja kuudennes ravintolassa.

Paitsi vastauksia, kyselyllä saatiin aikaan myös monia kiinnostavia keskusteluja luomuruoasta. Samalla vastaajat joutuivat miettimään myös omaa suhdettaan luomuruokaan. Keskustelu kuluttajien kanssa oli kiinnostavaa. Esille tuli, että ilmeisesti ruokaskandaalien vuoksi muutamat epäilivät, että luomuruokana myydään myös sellaisia tuotteita, joita ei ole tuotettu luomusäädösten mukaisesti.

Kyselyssä saatiin kuvaa kuluttajien tietämyksestä ja toiveista. Näitä käytetään hyväksi hallituksen luomualan kehittämisohjelman toimeenpanossa. Ne ovat hyvä pohja etenkin kuluttajatiedottamista suunniteltaessa.

Teksti: Leena Seppä
Kirjoittaja toimii maa- ja metsätalousministeriössä maatalousylitarkastajana ja vastaa luomuohjelman koordinoinnista.

Hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat olivat esillä Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla elokuun lopulla. Ohjelmia koordinoivilla maa- ja metsätalousministeriön virkamiehillä Leena Sepällä ja Kirsi Viljasella oli järjestöteltassa oma osasto, jossa käytiin keskustelua aiheen tiimoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti