maanantai 2. syyskuuta 2013

Luomutiloilla juhlistettiin Suomen luonnon päivää

Elokuun viimeisenä päivänä vietettiin ensimmäistä Suomen luonnon päivää. Kaikkiaan viidellä luomutilalla eri puolilla maata avattiin ovet vieraiden tulla ja tutustua luonnonmukaiseen ruuantuotantoon.

Aarne Schildt.

Bosgårdin komea Aberdeen Angus -sonni.

Kansliapäällikkö koirineen luomutilan vieraana.
Yksi päivän teematapahtumista järjestettiin Porvoossa Bosgårdin tilalla. Kaunis loppukesän päivä loi hyvät puitteet tutustua suomalaiseen luomunaudanlihan tuotantoon sekä maistaa tilan tuotteita.

Suomessa on luonnonmukaisessa tuotannossa vielä alle 800 kotieläintilaa. Luomulihan ja -valmisteiden tuotannon kasvun kannalta keskeistä on toimiva ketju tuottajan, teurastamon ja leikkaamon välillä. Bosgårdin tilan isäntä Aarne Schildt totesi, että tilan näkökulmasta ketju toimii hyvin ja siksi kaikki liha voidaan myydä tilalta suoraan kuluttajille.

Toivottavaa on, että tämä ketju saataisiin kaikkialla Suomessa sujuvaksi ja eläinten kuljetusmatkat mahdollisimman lyhyiksi.

Asiakkaita tilan myymälään ja DELI- ravintolaan virtasi päivän aikana tasaiseen tahtiin. Lähilaitumella olevat hiehot ja Aberdeen Angus -sonni näyttivät myös selvästi nauttivan elostaan ja päivän kauneudesta. Ehkäpä ne ovat myös tietoisia poikkeuksellisen hyvistä korjuuolosuhteista viimeisen parin viikon aikana.

Bosgårdin toisen yrittäjän Marcus Walshin tarjoamat makkarat tekivät hyvin kauppansa. Vaikka kaikkein pienimmät vierailijat eivät vielä yhdistäneet makkaroita laitumella käyskenteleviin nautoihin, ovat tällaiset tilavierailut erinomainen ja luonteva tapa kertoa suomalaisesta lihantuotannosta.

Luomutuotannon erityisvaatimusten avaaminen paikan päällä myös lisää tämän vaativan työn arvostusta. Luomun perusteet ja se miksi luomu maksaa jonkin verran tavanomaista tuotantoa enemmän selviää helpommin, kun sen kuulee suoraan käytännön työtä tekevältä. Suomalainen luomutuotanto sopii erinomaisesti Suomen luonnon päivän teemaksi myös tulevina vuosina.

Lämmin kiitos kaikille viidelle luomutilalle, jotka olivat mukana Suomen luonnon päivässä! 

Teksti ja kuvat: Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö

Alavetelissä  tuotetaan luomukyytön lihaa


Luomukyyttölauma Alavetelissä.
 Maatalousylitarkastaja Leena Seppä maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolta kävi Suomen Luonnon päivänä luomukyyttötilalla Alavetelissä lähellä Kokkolaa.

Anne ja Anssi Rintamäen Kyyttötila Ylikallio on toiminut Alavetelissä viime vuoden marraskuusta alkaen. Lisäksi Anssi viljelee sukutilaansa Kauhavalla. Alavetelin tila ostettiin, koska kyytöille tarvittiin lisää tilaa ja laidunmaata. Myös Kauhavan pellot ovat luomussa.

Tilan kyytöt ovat emolehmiä, ja kaikki eläimistä saatava liha myydään itse. Tähän mennessä asiakkaita ovat olleet enimmäkseen ravintolat ja pitopalvelut, jatkossa lihaa on tarkoitus myydä myös suoraan kuluttajille.

Kaksi vuotta sitten tilalla oli viisi kyyttöä. Nyt kyyttöjä on 65, ja syksyn mittaan syntyy vielä toistakymmentä vasikkaa. Emäntä viihtyy työssään eläinten parissa, lisäksi aikaisempi viestintä- ja markkinointikokemus auttaa tuotteiden myynnissä. Kyyttöihin Rintamäet päätyivät toisaalta siksi, että erikoistuotteelle tuntui löytyvän markkinoita. Toisaalta vaakakupissa painoi halu säilyttää tämä alkuperäisrotu myös tuleville sukupolville. Eläinmäärää ei ole tarkoitus juurikaan kasvattaa, Alavetelin tilan laajentamissuunta voisi emännän mukaan olla paremminkin green care tai bed
& breakfast.

Anne Rintamäki on tyytyväinen tuottajien yhteistyöhön ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Tulossa on mm. pienteurastamo, jossa on osakkaana 18 lihantuottajaa sekä toiminnasta vastaava teurastaja. Teurastamo tulee Kolppiin E8-tien varteen lähelle Pietarsaarta.

Vaikka luomutuotannossa on oma byrokratiansa, isäntäpari antaa kiitosta luomutarkastuksille. Tarkastajan käynti on luonteeltaan paljon mukavampi kuin perinteinen tukivalvontakäynti; pääpaino on neuvonnassa ja kokeneelta asiantuntijalta saa paljon hyviä vinkkejä.

Karjanpaimennusnäytös.
 Itse Suomen luonnon päivän tapahtuma sujui kyyttötilalla leppoisissa merkeissä ja aurinkoisessa säässä. Kylätien varteen ilmestyi autoja heti puolilta päivin, kun ovet avattiin. Paikalla oli paljon viljelijöitä, joita kiinnosti myös tuotantosuunnan tai -tavan muuttaminen. Kolmen tunnin aikana paikalla kävi toistasataa ihmistä. Emäntä ja isäntä esittelivät tilan tuotantoa ja ihmiset pääsivät tutustumaan kyyttöihin sekä pihatossa että laitumella. Grillistä sai ostaa kyyttömakkaroita ja -bratwursteja, ja paikallisen Gårr eko -ruokapiirin naiset hoitivat kanttiinipuolen.

Ohjelmassa oli myös Ranch Horsemanship ry:n järjestämä karjanpaimennusnäytös, jossa kyyttöhiehot tarjosivat haasteita ratsastajille. Lasten iloksi tarjolla oli useita polkutraktoreita. Pieni maa- ja metsätalousministeriön näyttelyosasto tarjosi tietoa hallituksen luomualan kehittämisohjelmasta, luomutuotannosta ja luomumerkeistä, lisäksi jaossa oli tilan omia esitteitä.

Isäntäväen mielestä päivä onnistui hyvin; oli mukava tavata oman alueen ihmisiä, ja olipa väkeä lähtenyt kauempaakin liikkeelle nimenomaan kyyttöjen houkuttelemana.

Teksti ja kuvat: Leena Seppä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti