maanantai 8. syyskuuta 2014

Ruuan haaskaus rasittaa luontoa ja kukkaroa

Ruokaa haaskataan kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa alkutuotannosta kuluttajan kotikeittiöön asti. Suomessa suurin osa (35 %) ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Kotien ruokahävikin kimppuun käydään valistuksen ja tiedottamisen keinoin. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa tänään alkavaa Hävikkiviikkoa, jonka aikana kampanjoidaan ruokahävikin vähentämiseksi ja ruuan arvostuksen lisäämiseksi.

Suomessa heitetään henkilöä kohden 23 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruuasta (Lähde: MTT). Yhteen laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (Lähde: www.saasyoda.fi).

Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämäänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla. (Lähde: HSY)

MTT:n ruokahävikkitutkimus osoittaa, että kodeissa roskiin päätyy eniten vihanneksia (19 % ruokahävikistä), kotiruokaa (18 % ruokahävikistä) ja maitotuotteita (17 % ruokahävikistä). Erityisen harmilliseksi tilanteen tekee, että juuri vihannesten kulutuksen lisääminen tekisi hyvää myös kuluttajan omalle terveydelle!  

Kuva: Petur Hansen, www.norden.org
Syyt ruuan poisheittämiselle kotona:
  • pilaantunut, homehtunut (29 %)
  • parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä umpeutunut (19 %)
  • jäi lautastähteeksi (14 %)
  • ruokaa valmistettiin liikaa (13 %)
  • ei haluttu syödä enempää (10 %)
  • ei uskallettu ottaa riskiä (9 %)
  • muu syy (7 %)

MTT:n ruokahävikkitutkimukseen
osallistuneiden parhaat vinkit hävikin vähentämiseksi olivat yksinkertaisia:
  • syö helposti pilaantuvat ruuat ensin
  • tarkista ruokakaapit ennen kauppaan lähtöä
  • pakasta tähteeksi jääneet ruuat

Kulutustottumusten aiheuttamaa ruokahävikkiä voi pienentää myös kodin ulkopuolella:
  • Valitse pakkaus joka tulee käytettyä kokonaan. Pakkauksen ympäristövaikutus on pienempi kuin haaskatun ruuan.
  • Hyödynnä kaupan aletuotteet, joiden viimeinen myyntipäivä lähestyy. Säästät rahaa ja ympäristöä!
  • Pyydä ravintolassa lautastähteet mukaasi. Ravintolassa lautaselle jätetty ruoka päätyy roskiin ja kuormittamaan ympäristöä.

Teksti: Minna Huttunen, elintarvikeylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti