tiistai 9. syyskuuta 2014

Saa syödä! – taistelua ruokahävikkiä vastaan


Hävikkiviikon torstaina syyskuun 11. päivä tempaistaan
ruokahävikin vähentämiseksi Saa syödä! -lounastapahtumassa. Helsingissä, Tampereella ja Turussa jaetaan yhteensä 5 000 ilmaista kasvisruokalounasta, jotka on valmistettu kaupoilta ylijääneistä raaka-aineista. Tapahtuman taustavoimiin kuuluva Motivan Elina Ovaskainen jakaa omat vinkkinsä ruokahävikin vähentämiseksi.


Itseni näköistä ruokaa

Aluksi paljastan olevani koulutukseltani kotitalousopettaja, joten ihan ei ole puhtaat jauhot pussissa, kun kirjoitan ruokahävikistä tavallisen kuluttajan silmin. Aihe on lähellä sydäntä ja melkein aina elän niin kuin opetan. Mutta ihan samoja artikkeleita kaupasta kannan kotiin kuin muutkin. Ja hävikkiä syntyy, senkin paljastan heti alkuun.

Suomessa on paljon yksin tai kaksin asujia, joiden kotitalouksissa heitetään ruokaa enemmän roskikseen kuin isommissa perheissä. Etenkin sinkut syyttävät ruokahävikin syntymisestä pakkauskokoja, mutta itse en usko sen oleva ainoa syntipukki. Melkein kaikkea saa monenkokoisissa pakkauksissa tai irtomyynnistä. Ainakin omalla kohdallani syytän enemmän itseäni ja laiskuuttani.

Mutta miksi sitä hävikkiä sitten syntyy? Ja mitä minä teen, ettei sitä syntyisi?

Kuva: Lii Ranniku, www.norden.org
Useimmiten minulla menee huonoksi maito. Ostan litran, juon puoli. Lettuja ei tule paistettua itselle, saati että jaksaisi hauduttaa siitä uunipuuroa (note to myself: uuni tekee työn!).  Joskus jääkaapista löytyy rasia, jossa on muutaman päivän takaista ruokaa, jota ei juuri sillä hetkellä tee mieli. Nähtävästi suljen rasian ja vakuutan itselleni syöväni ruuan huomenna, mutta lopulta se kuitenkin päätyy biojätteeseen. Itselle kun tekee, niin ei tee mieli syödä montaa päivää samaa ruokaa.

Ruuanlaitto on minulle ilo. On myös ilo tarjota hyvää ruokaa muille. Kun valmistan ruokaa (jostain syystä en osaa tehdä kuin 4–6 hengen annoksia), otan sitä töihin mukaan ja näin saan kaksi kollegaa jaetulle lounaalle. Kiitollisuuden velkaa ei kerry, sillä lounaan valmistusvuorot kiertävät. Kutsun myös spontaanisti ystäviä kotiin iltapalalle: on aika helppoa houkutella vieraita kylään ruualla. Enkä siivoa sitä varten - syömäänhän he tulevat.

Monesti ystävät ja tuttavat kääntyvät puoleeni, kun he haluavat tietää pieniä yksityiskohtia ruuanvalmistuksesta. Mutta aika usein kysytään myös, mitä helppoa arkiruokaa voisi laittaa niiden tavallisten ”jauhelihakastike ja pastaa” tai ”kanaa ja riisiä” tilalle?  Maailma on pullollaan ruokaohjeita netissä ja keittokirjoissa. Molempien selaaminen pelkästään siksi, että tarvitsee nopeasti arkiruokaidean, on usein työlästä. Helpotamme kotikokin tuskaa www.saasyödä.fi-sivustolla, jossa kaapista löytyvät pääraaka-aineet voi kirjoittaa hakuun. Hetkessä saa pinon reseptejä, joissa kyseisiä aineita on käytetty. Samalla sivustolla on myös vinkkejä siihen, miten ruokahävikkiä voisi omassa kotitaloudessa vähentää.

Television kokkausohjelmat ovat usein hyvää viihdettä, mutta ruuanvalmistus ei ole ihan niin helppoa ja nopeaa kuin annetaan ymmärtää. Eikä meidän jokaisen tarvitse olla oman elämänsä Master Chefejä, jotka osaavat flambeerata, paseerata ja tehdä kukkakaalivaahtoa. Riittää, kun osaa katsoa, haistaa ja maistaa sekä käyttää mielikuvitusta. Siihen me kaikki kykenemme!
Ruoka on ilo!

Teksti: Elina Ovaskainen, asiantuntija, Motiva Oy

Saa syödä! -tapahtuma järjestetään osana valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jota maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti