Uusiutuvan
energian mikrotuotanto on kaikkien huulilla ja sen lisäämisen tarpeesta ollaan
laajalti yksimielisiä. Mikrotuotannon avulla vähennetään kulutuksen
ympäristövaikutusta, kun passiivisesta kuluttajasta tulee aktiivinen
kuluttaja-tuottaja.
Kaupunkiviljelyä. |
Sama tapahtuu
ruuan mikrotuotannossa eli palstoilla, puutarhoissa, parvekkeilla ja
ruokapiireissä. Passiivinen kuluttaja muuttuu aktiiviseksi
kuluttaja-tuottajaksi, joka ymmärtää myös maaperän hyvinvoinnin tärkeyden sekä
kiertotalouden periaatteet. Kuluttaja-tuottaja miettii sitä, kuinka
ilmastonmuutos, maailmanmarkkinat ja energian hinta vaikuttavat ruokaan. Aika
isoja juttuja, jotka eivät ensimmäisenä tule jääkaapilla mieleen.
Tuore
Herttoniemen ruokaosuuskunnan kysely tuo esiin, millaisia vaikutuksia voi olla
hyvinvointiin sillä, että kuluttaja on myös tuottaja. Valtaosa osuuskunnan
jäsenistä kertoo sato-osuuden lisänneen kasvisten käyttöä. Suomalaiset syövät
edelleen liian vähän ja yksipuolisesti kasviksia. Ruuan mikrotuotanto voi siis
tuoda ympäristöhyötyjen lisäksi hyötyjä myös kansanterveydelle.
Nyt
taloyhtiöiden katoille puuhataan kovasti aurinkopaneeleja. Kattoja voitaisiin
käyttää myös ruuan tuotannossa. Viherkatto toimii myös hyvänä imupintana
lisääntyvissä rankkasateissa. Viherkatoilta saataisiin ruokaa monipuolistamaan
asukkaiden ruokavalioita. Ranska sääti lain uusien liiketilojen kattojen
käytöstä viherkatoiksi ja sähköntuotantoon. Aloitetaan mekin ruuan
mikrotuotannon valtavirtaistaminen - vaikka katoilla.
Teksti: Hanna Mattila, ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
Kuva: MMM/kuva-arkisto
Kuva: MMM/kuva-arkisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti