tiistai 31. maaliskuuta 2015

Luomun ja lähiruuan puolesta puhuttiin luomu- ja lähiruokaohjelmien seminaarissa

Luomu ja lähiruoka ovat tämän päivän trendejä, joista puhutaan. Paljon tapahtuu kulissien takana, ja viime vuosien ajan luomun ja lähiruuan asiaa on edistetty monin eri tavoin, esimerkiksi hallitusohjelmilla.

Luomu- ja lähiruokaohjelmien seminaari järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa viime perjantaina. Seminaarin tarkoituksena oli kartoittaa hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmien tuloksia: mitä on jo saavutettu, mitä taas on vielä tehtävä, jotta vuoteen 2020 kirjatut tavoitteet luomun ja lähiruuan kasvusta toteutuisivat. Seminaari jakautui Lisää luomua! -luomuosioon, Lähiruokaa - totta kai! -lähiruokaosioon ja ruokapolitiikan vaalipaneeliin.

Luomu- ja lähiruokaohjelmien ohjausryhmän puheenjohtaja Tiina Rytilä korosti, kuinka luomu- ja lähiruoka ovat ruokateollisuuden kasvualoja:
– Ruualta vaaditaan yhä enemmän puhtautta, aitoutta, eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä, elämyksellisyyttä unohtamatta.

Lisää luomua byrokratiaa vähentämällä

Maatalousylitarkastaja Leena Seppä kertasi luomuohjelman tärkeimpiä päämääriä.

– Eteenpäin on menty, sillä luomutuotanto ja sen kulutus ovat kasvaneet. Kysyntä joiltain osin jopa ylittää tuotannon, Seppä kertoi ohjelman tuloksista.

Luomuasiantuntija Reijo Käki totesi, että kokemusten perusteella luomuun siirtymistä hidastaa pelko lisääntyvästä byrokratiasta. Byrokratian vähentämiseen onkin panostettu yksinkertaistamalla luomusopimusta.

Lisää luomutietoutta seminaariin toi keittiömestari ja Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila. Nuutila valotti eri hankkeiden laajavaikutteisuutta ja painotti, kuinka koko ruokaketju on edustettuna hankkeissa.

Lähiruokaa edullisesti ja ekologisesti

Lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä kävi läpi lähiruokaohjelman tavoitteita, ja mitä niiden eteen on jo tehty. Viljanen vakuutti, että lähiruoan kehittämistyö jatkuu edelleen.

Lähiruokayrittäjän näkökulmaa seminaariin toi Kimmo Remes LähiPuoti Remes Oy:stä.

– Lähiruoka on edullinen ja ekologinen valinta, jolla on myös alueen työllisyyttä ja kunnan taloutta parantava vaikutus, Remes painotti.

Remes havainnollisti myös lähiruuan järkevyyttä kyseenalaistamalla elintarvikkeen satojen kilometrien matkaa tilalta kuluttajalle, kun vaihtoehtona olisi tuoretta lähiruokaa lähitilalta.

Seminaari jatkui eduskuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelilla, jossa selvitettiin ehdokkaiden näkemyksiä liittyen erityisesti luomu- ja lähiruokaan. Lisää paneelista Viljasen blogissa: http://lahiruokaohjelma.blogspot.fi/2015/03/vaalipaneelissa-keskustelua-luomusta-ja.html

Seminaari järjestettiin Lähiruoka & luomu -messujen yhteydessä. Messut ovat osa Kevätmessukokonaisuutta.

Teksti: Kirsi-Mari Viertola, viestintäharjoittelija, maa- ja metsätalousministeriö
Kuvat: Anni-Riika Särkelä, viestintäharjoittelija, maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti