tiistai 28. tammikuuta 2014

Kumppanuusmaatalous yhdistää viljelijän ja kuluttajan

Kumppanuusmaatalous on paikallinen yhteistyömuoto, jossa viljelijä myy sadon suoraan kuluttajien yhteisölle. Sitä harjoitetaan eri puolilla maapalloa, esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Viime vuosien aikana toimintatapa on rantautunut myös Suomeen.

Kumppanuusmaataloutta on monenlaista. Usein viljelijä myy kuluttajille osakkeita, joita vastaan tämä saa tuoreita tuotteita. Kuluttajat saattavat myös osallistua tilan töihin. Viljelijä takaa menekin tuotteilleen jo ennen kasvukautta ja saa maksun etukäteen. Hän saa myös suoran kontaktin kuluttajaan ja usein kohtuullisen hinnan tuotteistaan.
Luomuliitto ry järjesti tammikuussa Helsingin Teurastamolla seminaarin kumppanuusmaataloudesta osana laajempaa kansainvälistä hanketta. Ennen seminaaria kansainvälinen osallistujajoukko retkeili Suomen kumppanuusmaatiloilla pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa. Kohteina olivat Oma maa, Minun Omenapuuni  ja Lahden Ruokaosuuskunta.


Rehtiä kulutusta REKO-mallissa

EkoNu!-hankkeessa kehitetyssä REKO-mallissa (rejäl konsumtion) sopimukset kuluttajan ja viljelijän kanssa tehdään etukäteen. Viljelijät kertovat internetissä, mitä tuotteita heiltä on saatavilla. Kuluttajat tekevät sopimuksen viljelijän kanssa ja maksavat tuotteet etukäteen. REKO-tuotteiden hinta on alempi kuin kaupassa, mutta viljelijän osuus hinnasta on tavanomaista suurempi, koska välikäsiä ei ole.

Maanviljelijä Thomas Snellman kuuli ensi kertaa kumppanuusmaataloudesta Ranskassa muutama vuosi sitten. Kuulemastaan innostuneena hän alkoi toteuttaa sitä Pietarsaaressa ja Vaasassa. Kaikki lähti paikallislehdessä julkaistusta jutusta ja kokouskutsusta. Kokouksen jälkeen ensimmäinen REKO-ryhmä oli perustettu facebookiin.

Käytännössä REKO toimii niin, että viljelijät luovuttavat tuotteet kuluttajille kerran viikossa. Joitakin tuotteita on jatkuvasti saatavilla, osa tuotteista on sesonginmukaisia. Luomutuotteiden osuus on 70–80 prosenttia.

Snellmanin mukaan liikevaihto ensimmäisen puolen vuoden ajalta oli yhteensä 80 000 euroa. Tällä hetkellä Pietarsaaren ja Vaasan REKO-toiminnassa on mukana 500 perhettä ja viitisenkymmentä viljelijää. Malli toimii hyvin pienellä paikkakunnalla, jossa maatilat ovat melko lähellä kuluttajakeskittymää.

REKO-sopimustoiminnan aloittaminen vaati työtä, mutta nyt se pyörii suunnilleen itsekseen. Snellmanin mukaan vaikeinta on saada mukaan riittävästi viljelijöitä.

Palkattu viljelijä ja talkootyötä vuokrapellolla

Helsinkiläisellä Herttoniemen ruokaosuuskunnalla on käytössään toisenlainen kumppanuusmaatalouden malli. Osuuskunta ei aikoinaan löytänyt yhteistyöhön sopivaa viljelijää, joten se päätyi vuokraamaan pellon Korsosta ja palkkaamaan sinne oman viljelijän. Idea tästä toimintamallista saatiin ranskalaiselta Jocelyn Parrotilta, joka vieraili Suomessa muutamia vuosia sitten kertomassa kumppanuusmaataloudesta.

Tällä hetkellä osuuskunnalla on palkattuna puutarhuripariskunta ja kesäisin pellolla häärii myös kansainvälisiä työleiriläisiä. Ruokaosuuskunta perustettiin kesällä 2012, jolloin jäseninä oli 115 perhettä. Nyt jäsenmäärä on kasvanut osuuskunnan puheenjohtaja Olli Repon mukaan 160:een.

Kulut katetaan osuuskunta- ja vuosimaksuilla. Osakkailla on myös talkoovelvollisuus pelloilla: iltatalkoot järjestetään kerran viikossa ja isommat talkoot kerran kuussa. Isommissa talkoissa laitetaan usein myös ruokaa yhdessä. Kestävän gastronomian kursseja järjestävä Ravintolakoulu Perho on yksi osuuskunnan jäsenistä.

Lisää viljelijöitä mukaan

Kumppanuusmaatalous on oiva tapa saada ruoan tuottaja ja kuluttaja yhteen. Näyttää, että REKO-sopimusmalli leviää ruotsinkielisellä rannikolla Pohjanmaalta Itä-Uudellemaalle saakka. Malli sopii hyvin pienten kaupunkien ympäristöön.

Uskon myös Herttoniemen mallin leviävän, sillä kuluttajien innostus kaupunkiviljelyyn ja lyhyisiin ruokaketjuihin kasvaa kasvamistaan. Ruoan arvostus ja yhteisöllisyyden tarve kanavoituvat tällaisiin uusiin tapoihin hankkia ruoka.

Toivon, että viljelijät heittäytyisivät ennakkoluulottomasti mukaan tämäntyyppiseen toimintaan, jossa he voivat kertoa suoraan kuluttajalle, miten ruoka oikeasti tuotetaan. Viljelijät saisivat myös kohtuullisen korvauksen tuotteistaan ja taatun menekin. Toiminnan käynnistämiseksi ei tarvita muuta kuin innostunut ihminen, netti ja alkupalaveri. Malleja löytyy meiltä ja maailmalta.

Linkkejä maailmalle:
·         Kumppanuusmaatalous = Community Supported Agriculture
·         Ranskassa Alter Conson osuuskunnassa (http://www.alter-conso.org) laajan tuotevalikoiman jakelu toimii laatikkojakeluna (food basket scheme).
·         Belgiassa Voedsel-lähiruokatiimiverkosto (http://www.voedselteams.be) on aloittanut jo vuonna 2001.
·         Die Agronauten (www.agronauten.net) on voittoa tavoittelematon tutkimusyhteisö, joka edistää kestävää paikallista maataloutta. Se tutkii, miten maataloutta voidaan kehittää minimoimalla ympäristövaikutukset sekä miten tukea terveyttä ja ekologiaa. Sen julkaisussa The Regionalwert: Creating sustainable regional structures through citizen participation (http://www.forum-synergies.eu/docs/a012_rwag.pdf) kerrotaan, miten teoria on viety käytäntöön.

Teksti: Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, luomuohjelman koordinaattori

5 kommenttia:

 1. Todistus Madlen Clausilta saadusta lainasta
  hei, minulla on suositus sinulle, joka on melkein kaikilla foorumeilla. Puhumme vain rouva Madlen Clausista, tietystä luotonantajasta; ihana ja erittäin vakava. Päätin mennä hänen luokseen, koska hukkaan aikaa ja rahaa liian paljon. Aluksi en voinut uskoa sitä, koska ajattelin, että hän olisi kuin muut väärät lainanantajat, mutta hän osoitti minulle olevansa poikkeuksellinen, rehellinen ja vakava. Hänen kanssaan minulla oli lainani alle 72 tunnissa toimenpiteiden päättymisen jälkeen.
  Huom: En maksanut mitään maksuja ennen kuin sain lainani

  Joten ota yhteyttä häneen, jos tarvitset lainaa vakavalta lainanantajalta, kuten hän. Tässä on hänen postinsa:
  madlenclaus@gmail.com
  madlenclaus@gmail.com
  madlenclaus@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Hei kaikki, toivottavasti kaikki on hyvin ??? Nimeni on neiti Monica Hvan, olen kotoisin Michiganista. Muutama viikko sitten olin liotettu huonoon taloudelliseen tilanteeseen ja tarvitsin kiireellistä lainaa laskujen maksamiseen ja saamiseksi takaisin jaloilleni pankkini kieltäytyi myöntämästä minua lainaa, joten minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä vakuudettomia lainoja verkossa. Tutkimukseni aikana olin petosten uhri ja menetti melkein 1200 dollaria, olin enemmän vaikeuksissa ja melkein antoin toivoa lainasta, kunnes löysin Verkkoposti, viesti oli Arizonan osavaltion herra Douglasin yhteinen todistus siitä, kuinka hän sai 80 000 dollaria Glauber Loan Inc: ltä lukiessaan viestin. Päätin ottaa yhteyttä Glauber Loan Inc.:yn sähköpostitse: (glauberloanlenders@gmail.com) 75 000 dollarin vakuudettomat lainapyyntöni hyväksyttiin 48 tunnin kuluessa pyynnöstäni ja lainani maksettiin pankkitililleni virheetön.

  Haluan ilmaista syvän kiitollisuuteni ja neuvoa myös lainahakijoita olemaan erityisen valppaina, koska siellä on paljon huijareita, joiden ainoa tavoite on huijata viattomia lainaajia, joten sinun on oltava varovainen ja valppaana. jotka tarvitsevat lainaa, suosittelen Glauber Loan Inc. -yritystä, voit ottaa yhteyttä yritykseen sähköpostitse: (glauberloanlenders@gmail.com)
  Huom: En maksanut mitään maksuja ennen kuin sain lainani

  Kiitos, kun lukit todistukseni, toivotan teille onnea.


  Monica Hvan.

  VastaaPoista
 3. Bonjour
  Vous recherchez un crédit ou un financement pour relancer vos activités, que ce soit pour réaliser un projet, à sortir de l'impasse ou pour autres raisons?
  je suis disposé à vous accorder mes prêts d'argent rapide en ligne en quelque jours seulement pour sauver des vies nous le proposons depuis plus de 10 ans nous pouvons nous occuper (selon accords préalables). Mon objectif est de renforcer de manière significative la base économique de toutes personnes morales et physiques pratiquantes des Actionnaire et Opérateur financier qui s'engage à vous aider financièrement quelque soit votre problème pourvu que vous soyez solvable. J’accorde mes crédits avec un TAEG (Taux annuel effectif global) de 3 % et ma capacité de financement est comprise entre 5.000 € et 5.000.000 € sur 6 à 10 ans maximum selon la somme prêtée. Mes prêts sont rapide et bien assuré pour une sécurité maximale. Pourquoi attendre alors, Écrivez-moi je suis entièrement à votre disposition veuillez me confirmer votre demande en précisant le montant que vous souhaitez emprunter et la durée du remboursement à mon adresse mail : guerinfournelle@gmail.com
  guerinfournelle@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Hei
  Etsitkö lainaa tai rahoitusta toimintojesi elvyttämiseksi, olipa kyse sitten projektin toteuttamisesta, umpikujan poistamisesta tai muista syistä?
  Olen valmis antamaan sinulle nopean rahan lainani verkossa muutamassa päivässä ihmishenkien pelastamiseksi. Olemme tarjonneet sitä yli 10 vuoden ajan ja voimme huolehtia siitä (aikaisempien sopimusten mukaisesti). Tavoitteenani on vahvistaa merkittävästi kaikkien oikeushenkilöiden ja luonnollisten henkilöiden taloudellista perustaa, jotka harjoittavat osakkeenomistajia ja finanssioperaattoreita, jotka sitoutuvat auttamaan sinua taloudellisesti ongelmastasi riippumatta, kunhan olet maksukykyinen. Myönnän lainani 3 prosentin vuosikorolla (vuotuinen prosenttiosuus) ja rahoituskapasiteettini on 5 000–5 000 000 euroa enintään 6–10 vuoden ajan lainatun määrän mukaan. Lainani ovat nopeita ja hyvin vakuutettuja parhaan turvallisuuden takaamiseksi. Miksi odottaa sitten, kirjoita minulle, että olen täysin käytettävissänne, vahvista pyyntösi ilmoittamalla lainaamasi summa ja takaisinmaksuaika sähköpostiosoitteelleni: guerinfournelle@gmail.com
  guerinfournelle@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Sobotka Roman kölcsönzési igazolása
  szia, van egy ajánlásom, ami szinte minden fórumon megtalálható. Csak Sobotka Roman úrról beszélünk, egy bizonyos hitelezőről; kedves és nagyon komoly. Úgy döntöttem elmegyek hozzá, mert túl sok időt és pénzt pazaroltam el. Először nem hittem el, mert azt hittem, olyan lesz, mint a többi hamis hitelező, de megmutatta, hogy kivételes, őszinte és komoly. Vele az eljárások befejezése után kevesebb mint 72 órán belül megkaptam a kölcsönt.
  Megjegyzés: Nem fizettem semmilyen díjat, amíg meg nem kaptam a kölcsönt

  Tehát forduljon hozzá, ha kölcsönre van szüksége egy olyan komoly hitelezőtől, mint ő. Íme a bejegyzése: romansobotka221@gmail.com

  VastaaPoista