perjantai 27. kesäkuuta 2014

Julkisiin elintarvikehankintoihin ohjeistava Lähis-opas päivitetty


Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – perusteluja ja ohjeita hankintoihin -opas on päivitetty. Lähis-opas on saatavilla osoitteesta www.lahisopas.fi.


Opas on tehty kuntapäättäjien, elintarvikeyrittäjien ja elintarvikkeiden hankintatoimesta vastaavien tueksi ja avuksi. Opas sisältää mm. ohjeita päättäjille esimerkiksi aloitteen tekemisestä ja sen etenemisestä kunnan päätöksenteossa. Oppaassa kuvataan ruokaketjun ja ammattikeittiöiden toiminta, ammattikeittiöiden ostokanavat, lähiruoan hankinnan toteutus ja hankintakriteereitä, käytännön hankintaesimerkkejä erikokoisista hankintayksiköistä ja perusteluja lähiruoan hankintaan.


Opas on tehty asiantuntijoiden yhteistyöllä. Sen ylläpito- ja päivitysvastuu siirtyivät hankkeen päätyttyä Kuntaliitolle. Painetut oppaat ja ruotsinkielinen versio valmistuvat elokuun alussa.

Lähis-opas korostaa elintarvikkeiden hankinnan olevan paljon laajempi kokonaisuus kuin vain tarjouspyyntö, tarjous ja sopimus. Hankinnan tärkeimpiä vaiheita ennen kilpailutusta ovat suunnittelu (erityisesti ruokalistasuunnittelu) ja ennakoiva vuoropuhelu yhdessä koko hankintaprosessiin osallistuvien kesken. Kun kunnassa tai kuntayhtymässä on tehty strateginen päätös hankkia lähiruokaa, tarvitaan sen jälkeen tiivistä yhteistyötä ruokapalveluiden, yrittäjien, hankinta- ja tukkutoimijoiden kanssa.

EkoCentria on valtakunnallinen ammattikeittiöiden kehittämisyksikkö. Tavoitteenamme on vastuullisen ruokaketjun edistäminen. Yksi tärkeä osa on elintarvikkeiden hankinta julkisiin ruokapalveluihin. EkoCentrian Lähiruokaa ammattikeittiöihin -hanketta rahoitti Lähiruokaohjelma.

Oppaasta aiemmin Versossa: Lähiksestä apua julkisten keittiöiden lähiruokahankintoihin 

Teksti ja lisätietoja:
Sari Väänänen, projektipäällikkö, EkoCentria
p. 044 785 4025, etunimi.sukunimi@sakky.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti