maanantai 2. kesäkuuta 2014

Ruokakoulu edistää ruuan arvostusta lapsiperheissä


Ruokakoulu on 8–12-vuotiaille lapsille suunnattu päiväleiri, joka tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ruokailoa kaikin aistein ja nauttia liikunnan riemusta. Viime vuosien kokemusten ja palautteen perusteella lasten osallistuminen ruokakouluun edistää ruoan arvostusta lapsiperheissä. Tänä vuonna järjestetään yhteensä 30 ruokakoulua yli 500 lapselle. Ruokakoulujen käytännön toteutuksesta vastaavat 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea.

Jokaiseen ruokakoulun leiripäivään kuuluu lasten itsensä valmistama aamiainen, lounas ja välipala, liikuntaa sekä oppimistuokioita hyvän ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä. Lisäksi leirin ohjelmaan kuuluu maatilavierailu sekä tervetuliaisaamiainen ja päätöspäivällinen, joille myös lasten vanhemmat ovat tervetulleita.

– Perheen ruokavalinnat, ruokailutilanteet, ruokapuheet ja -asenteet ovat keskeisessä roolissa lasten omien ruokailutottumusten muodostumisessa. Kotoa opitut hyvät perustaidot, ruokailutavat ja terveelliset valinnat sekä ruoan arvostaminen luovat kestävän pohjan kasvamiseen ja aikuisuuteen, painottaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies ja Ruokakoulu-Matskolan ohjausryhmän puheenjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Ripaus ruokailoa joka kotiin

Ruuan arvostaminen merkitsee ennen kaikkea raaka-aineiden arvostusta. Ruokakoulussa olemme kiinnostuneita, mistä ruokamme tulee ja miten se on tuotettu. Suosimme laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita ja valmistamme ne huolella.

Ruuan arvostaminen tarkoittaa myös sitä, ettei ruokaa tuhlata. Opettelemme arvioimaan, kuinka paljon jaksamme syödä. Tähteet hyödynnetään kokkaamalla niistä jotain uutta. Haluamme lisätä ripauksen ruokailoa jokaiseen kotiin.

Kesäkuun ruokakoulut täyttyvät innokkaista lapsista. Tämän vuoden teemana on vilja ja leipä. Ne näkyvät ruokakoulujen ohjelmassa ja ruokaohjeissa sekä maatilavierailulla. Kokkaamisen ja muun toiminnan lomassa lapset saavat tietoa esimerkiksi kuidusta, hyvistä hiilihydraateista ja täysjyvästä. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan vähintään puolet viljatuotteista olisi hyvä valita täysjyväisinä, eri viljalajeja vaihdellen. 

Teksti: Bettina Lindfors, hankepäällikkö, Ruokakoulu - Matskolan
Kuva: Tuire MatilainenRuokakoulu - Matskolan -hankkeen tavoitteena on tuottaa suomalaiseen lasten ruokakasvatukseen uusi väline, joka yhdistää laajasti ruokaketjun toimijoita ja edunvalvojia. Kaksikielisessä Ruokakoulu - Matskolan -hankkeessa ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulun mahdollistaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja: www.ruokakoulu.fi
Hankepäällikkö Bettina Lindfors, bettina.lindfors@ruokakoulu.fi, p. 045 109 6811

1 kommentti:

  1. Tarpeellinen koulu. Erityisesti dysfaatikkolapset tarvitsisivat ruokakoulua. Marjat ovat varmaan ruokakoulussa esillä.

    VastaaPoista