tiistai 29. heinäkuuta 2014

Marthas matkorg opastaa sesonginmukaiseen ruoanlaittoon

Viime vuonna Suomen ruotsinkielinen marttaliitto Marthaförbundet toteutti Lähiruokaohjelman rahoittaman hankkeen, jonka tavoitteena oli lisätä tietoa sesonginmukaisesta ruoasta, parantaa ruoan arvostusta ja vähentää ympäristövaikutuksia tuoreita raaka-aineita käyttämällä. Idea hankkeesta syntyi jo joitakin vuosia sitten.

– Eräs suurista päivälehdistä teki hintavertailun luomu- ja muiden tuotteiden välillä. Luomutuotteita sisältänyt ostoskori tuli toki kalliimmaksi, mutta me reagoimme erityisesti korin sisältöön. Sen sijaan, että korista olisi löytynyt esimerkiksi perunoita ja kauden marjoja omasta pensaasta, luomukorissa oli viinirypäleitä, karamellejä ja ketsupilla maustettuja perunalastuja, hankkeeseen osallistunut kotitalousopettaja Elisabeth Eriksson kertoo.

Neljä sesonkia, neljä ruokakoria

Ostoskoriesimerkki viestii siitä, ettei kuluttajilla ole riittävästi tietoa kausituotteista. Neuvontatyössä olemme huomanneet, että kuluttajat tarvitsevat tietoa terveellisestä ja edullisesta kotiruoasta. Ostoskorista tulee edullisempi, kun se täytetään kauden raaka-aineilla ja ruoka valmistetaan itse. Näin ruoasta tulee myös maukkaampaa.

Marthaförbundet esitteli neljä kausiruokakoria vuoden 2013 aikana. Hanke järjestettiin pitkälti sosiaalisen median kautta, mutta teemaa nostettiin esiin myös päivälehdissä. Yksi hankkeen tärkeimmistä toteuttamistavoista on kuitenkin ollut suora kontakti kuluttajien kanssa.

Ruoanlaittokursseilta käytännön oppia

Jokaisesta ruokakorista järjestettiin ruoanlaittokursseja. Kursseilla opittiin hyödyntämään jokaisen kauden raaka-aineita entistä tehokkaammin. Myös raaka-aineiden alkuperää pohdittiin: oliko ruoka peräisin esimerkiksi naapurikylän kalastajilta, pienistä lähileipomoista tai suoraan tilalta tuotteitaan myyviltä perunanviljelijöiltä. Vuoden aikana käytännön kursseihin osallistui myös yli 500 nuorta.

– Ruoanlaittokurssimme ovat olleet tavattoman antoisia. Erityisesti iloitsen siitä, että olemme tavoittaneet nuoria kuluttajia ja päässeet kertomaan heille elintarvikeketjusta, Eriksson kertoo.

– Nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia. Toivomme heidän tekevän järkeviä valintoja yhteisen ympäristömme ja elävän ruokakulttuurin hyväksi. Kun ruoanvalmistukseen käytetään hyviä, tuoreita raaka-aineita ja omaa aikaa, ruokaa ei tule niin helposti heitettyä roskiin. Ruokahan on käsityötä – nautintoa kaikille aisteille, Eriksson pohtii.

Reseptit tallessa

Kaikki hankkeen reseptit ovat Marthaförbundetin kotitalousneuvojien käsialaa. Talousneuvojamme Janine Smeds on laskenut jokaiselle reseptille annoshinnan ja tullut siihen tulokseen, että kotiruoka on edullisempaa kuin esimerkiksi vastaava määrä eineksiä. Myös kotona valmistettu lähi- ja luomuruoka on eineksiä edullisempaa.

Reseptit on koottu reseptivihkoseksi, josta on helppo löytää kauden raaka-aineet ja niiden käyttötavat. Marthaförbundetissa jatketaan työtä kausiruoan puolesta myös tämän hankkeen jälkeen ja reseptivihkoa käytetään myös tämän vuoden ruoanlaittokursseilla.

– Haluamme tiedottaa näistä asioista myös tulevaisuudessa. Rakkaudella valmistetun, aidon lähiruoan tulisi olla itsestäänselvyys kaikissa perheissä. Jatkamme valistustyötämme siihen saakka, kun tästä on tullut totta. Rakkaudesta ruokaan, Eriksson kiteyttää.

Reseptivihkonen "Marthas matkorg – matglädje för varje säsong" on tilattavissa postimaksua vastaan osoitteesta www.martha.fi. Vieraile myös sivustollamme recept.martha.fi, josta löydät lisäinspiraatiota kausituotteista koostuvaan ruokakoriisi.

Teksti: Frida Nylund, hankkeen vetäjä, kehityspäällikkö, Marthaförbundet
Käännös: Semantix
Kuvat: Marthaförbundet


Kesäkeitto on nimensä mukaisesti kesäsesongin ruoka.
Kesäkeitto (6 annosta, 1,27 € / annos)
1 kukkakaali
1 nippu porkkanoita
½ nippu kevätsipulia
1 pieni kapallinen (2 l) herneitä
1 lipstikan oksa
muutama persiljanoksa
8–9 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl vehnäjauhoa
4 dl kermamaitoa (2 dl maitoa + 2 dl kermaa)
2 rkl voita
 

Puhdista ja paloittele kasvikset. Keitä vesi kiehuvaksi. Lisää persiljanoksat, lipstikka, porkkanat, kukkakaali, sipuli ja lopuksi herneet. Keitä kasvikset vähässä vedessä pehmeiksi. Lisää kermamaito, mutta säästä 1 dl suurustukseen. Sekoita jauhot 1 desilitraan kermamaitoa. Lisää lopuksi voinokare, tarkista maku ja leikkaa keiton päälle runsaasti persiljaa. Poimi paksuimmat persiljanoksat ja lipstikanoksa pois keitosta ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti