tiistai 12. elokuuta 2014

Työ lähiruoan parissa jatkuu

Lähiruoka jatkaa vahvaa otettaan ruokamaailman trendinä. Trendeihin ei kuitenkaan pidä tuudittautua, vaan jokaisen lähiruokaketjussa toimivan on jatkossakin kannettava oma vastuunsa alan menestyksen eteen.

Ensimmäiset Lähiruokaohjelmasta rahoitetut hankkeet on saatu maaliinsa. Niiden tulokset julkaistiin 11.6.2014 Helsingissä Säätytalolla pidetyssä seminaarissa, joka kokosi paikalle reilusti toistasataa kuulijaa. Hankkeista löydät lisätietoa ja aikaisempia bloggauksia täältä Verso-blogista ja Lähiruokaohjelman blogista.

Lähiruokaohjelman hankkeissa laaditut työkirjat ja oppaat antavat eväitä lähiruokayrittäjyyden alkutaipaleelle ja tutkimukset lisäävät ymmärrystä lähiruokaa ostavista kuluttajista.

Hankkeet avasivat keskustelun lähiruoan erilaisista vaikutuksista. Esimerkiksi aluetaloudellisten vaikutusten esittely alueilla ja kunnissa on havahduttanut poliittiset päätöksentekijät huomaamaan hankintojensa merkitykset oman alueensa talouteen ja työllisyyteen. Argumenttitietopankki antaa puolestaan taustatukea keskustelussa lähiruoan ympäristövaikutuksista.

Säätytalon seminaarissa julkistettiin myös kansallisen ruokaketjun kehittämisen hankehaun kuusi painoaluetta. Lähiruoka on yksi näistä kuudesta. Maaseutuvirasto järjestää hankehaun, joka on käynnissä 11.8.–8.9.2014. Lisätietoa hausta Mavin sivuilta.

Lähiruoan osalta halutaan edistää seuraavia kokonaisuuksia:
  1. Selvitetään lähiruoan yhteiskunnallisia vaikutuksia.
  2. Edistetään lähiruoan arvoketjuosien toimivuutta ja tehokkuutta.
  3. Edistetään lähiruoan käyttöä ammattikeittiöhankinnoissa.
  4. Parannetaan lähiruoan tarjonnan ja kysynnän kohtaamista, erityisesti paikallista tuotantoa ja suoramyyntiä kehittämällä.
  5. Lisätään lähiruoan tunnettuutta eri kohderyhmille. 
Kuva: Marianna Laitinen

Toivon, että tulevien hankkeiden avulla saisimme lisätietoa lähiruoan sosiaalisesta kestävyydestä ja vaikutuksista ja että saisimme lähiruoan paremmin mukaan HoReCa-puolelle ja tukut kehittämistoiminnan ytimeen. Olisi tärkeää, että saisimme lähiruoan todelliseksi matkailun lisäarvotekijäksi ja että jatkaisimme askel askeleelta lähiruoan matkaa julkisiin keittiöihin.

Tarvitsemme lisää tulevaisuuden uskoa lähiruokayrittäjyyteen. Toivon, että antaisimme tuottajille eväitä lähiruokamarkkinoille pääsemiseen ja pystyisimme kertomaan eri kohderyhmille, mistä lähiruokayrittäjät ja -tuotteet löytää sekä mitä arvoja lähiruoassa on. Tämä kaikki siksi, että tulevaisuudessakin yhteiskuntamme voisi paremmin ja maaseutu saisi lisää elinvoiman avaimia.

Kirsi Viljanen
lähiruokakoordinaattori 
maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti